Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elevii români, locul I în Europa la Olimpiada Internațională de Matematică de la Oslo

olimpiada.jpg

Lotul României participant la Olimpiada de Matematică de la Oslo, iulie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti

Lotul liceenilor români a obţinut primul loc în Europa şi locul 5 la nivel mondial la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Oslo, Norvegia, cea mai bună performanță a elevilor români din ultimii 25 de ani, a anunțat vineri pe pagina sa de Facebook ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Medaliile de aur câştigate de Radu Dragomirescu (clasa XI-a – n.r.) şi David-Andrei Anghel (clasa a X-a – n.r.), alături de cele de argint obţinute de Andrei Moldovan (clasa XI-a), Vlad-Titus Spătaru (clasa a X-a), Radu Lecoiu (clasa a XI-a) şi Andrei Chiriţă, ne dau speranţă şi ne confirmă necesitatea de a le oferi elevilor noştri sclipitori şansa de a străluci în cadrul unui sistem educaţional care să le încurajeze şi să le susţină marea performanţă", a menţionat la rândul său premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj pe pagina de Facebook a Guvernului.

Primii cinci elevi menționați mai sus sunt de la Liceul Teoretic de Informatică București.

Primele locuri din competiția de la Oslo au fost ocupate de China şi Coreea, urmate de SUA şi Vietnam.

Au participat în total loturi de elevi din 105 țări.

Delegaţia României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe (Leader) şi asistată de Marius Perianu (Deputy Leader) şi de Lucian Ţurea (Observator).

”La 63 se ani de la prima ediţie a Olimpiadei internaţionale de matematică, organizată la iniţiativa României, tinerii noştri arată că românii îşi merită locul în elita mondială. Mult succes mai departe", a mai spus premierul Ciucă.