Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avionul ucrainean prăbușit în Grecia transporta muniție din Serbia pentru Bangladesh. 8 oameni au murit

avion.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook - Bucharest Airports

Avionul Antonov An-12, prăbușit sâmbătă în Grecia, era operat de o companie ucraineană și ducea muniție din Serbia în Bangladesh, au declarat duminică autoritățile sârbești, transmite Reuters.  Ministrul Apărării din Serbia a spus că avionul transporta 11,5 tone de produse fabricate de industria sa de apărare. 8 oameni au murit.

Aparatul de zbor s-a prăbușit sâmbătă seară în apropierea satului Paleochori din nordul Greciei, relatează publicațiile elene Greek Reporter și Kathimerini.  La bordul avionului se aflau opt persoane. Niciuna dintre ele nu a supraviețuit prăbușirii. Presa elenă scrie că pilotul a cerut o aterizare de urgență din cauza unei probleme cu motorul și i s-a dat posibilitatea de a alege să aterizeze pe aeroportul din Salonic sau pe cel din Kavala, iar el l-a ales pe al doilea, pentru că era mai aproape. 
Aparatul de zbor s-a prăbușit la aproximativ 40 de kilometri vest de aeroport. Avionul transporta 12 tone de materiale periculoase, majoritatea explozibili, au declarat oficiali locali pentru postul public grec ERT, precizând că nu au informații specifice despre marfă. 

De teama fumului toxic, autoritățile au interzis apropierea de epava avionului, inclusiv pompierilor. 

Martorii au povestit că au văzut cum avionul a izbucnit în flăcări în timp ce se apropia de sol, iar după prăbușire, exploziile au continuat timp de două ore. Locuitorii de pe o rază de 2 kilometri în jurul locului prăbuşirii au fost sfătuiţi de Protecţia Civilă elenă să ţină ferestrele închise şi să nu pornească aparatele de aer condiţionat.Pentru că în cădere avionul a distrus mai mulţi stâlpi de electricitate, satele din zonă au rămas temporar fără energie electrică.

Ministrul Apărării din Serbia a spus că avionul transporta  11,5 tone de produse fabricate de industria sa de apărare iar cumpărătorul era Ministerul Apărării din Bangladesh. Ministrul sârb Nebojsa Stefanovic a mai  spus că transportul includea bombe de iluminare și muniție de manevră. O dronă a fost adusă pentru a se apropia de epava misteriosului avion, de teama toxicității încărcăturii necunoscute.