
Social
Iași: Femei agresate de soți pentru că voiau să răspundă întrebărilor de la Recensământ 2022
recenzare_doi.jpg

De multe ori, deși persoana s-a autorecenzat, a mai răspuns și întrebărilor recenzorilor... Și găsirea recenzorilor a fost o problemă în centrele urbane. 7 lei pentru chestionarul de persoană și puțin peste trei lei pentru locuință nu i-au atras pe oameni.
De ce zonele dezvoltate ca București, Timișoara, Iașul sunt pe ultimele locuri la recenzare, se întreabă retoric directorul adjunct al Direcției de Statistică din Iași, Ciprian Iftimoaie
Botoșaniul deja e 100%, a terminat recenzarea populației. Este urmat în acest clasament al județelor care au mers mai repede, au fost mai harnice, avem Vrancea , Bistrița-Năsăud , Gorjul , Oltul și Teleormanul, Vâlcea și Suceava.
Și la celălalt capăt al clasamentului ?
La celălalt capăt al clasamentului se situează Municipiul București. Acolo a mers mai greu. Și Iașul a mers greu. Eu sper ca spre finalul acestei perioade și recenzorii pe teren, dar și oamenii se vor mobiliza mai bine pentru a finaliza acest proces.
Populația care nu s-a auto recenzat, care este atitudinea față de recenzori? Deschid ușa, sunt dispuși să răspundă la întrebările referitoare la recensământ, ce v-au spus oamenii de pe teren?
Oamenii s-au întâlnit cu situații deosebite, ele merg de la amabilitate, solicitudine, cooperare în raport practic cu un angajat al statului în exercițiul funcțiunii, până la forme agresive.
Am avut și situații în care ni s-au semnalat, de exemplu, cazuri în care persoane feminine au dorit să comunice informațiile și au fost agresate de soț ca să nu dea nici o informație. Erau sub influența băuturilor alcoolice, violență, agresivi.
Recenzorii ne mai spun că sunt oameni care se uită pe vizorul ușii și observă acolo persoana cu tableta electronică și nu mai deschid. Deci sunt tot felul de situații.
Cei vârstnici sunt mai cooperanți decât populația de vârstă medie sau tinerii?
Persoanele vârstnice sunt mai cooperante. Observăm că și în județele acestea, care nu sunt atât de dezvoltate economic, urbanizate, cu densitate mare a populației, parcă oamenii sunt ceva mai receptivi.
Vedem că pe ultimul loc avem Municipiul București, Timișoara, Ilfovul, Iașul, zone foarte dezvoltate, cu municipii, reședințe de județ, reper cu zone metropolitane aglomerate, dezvoltate din punct de vedere economic, cu oameni care au acces la informație și, în mod paradoxal, aceștia răspund cel mai greu la acest proces de recenzare. Motivațiile sunt diverse, cum spuneam, de la această neîncredere aproape, aș spune funciar în autoritate, în instituție, perioada de vacanță.
Există aceste centre fixe în care oamenii pot răspunde întrebărilor recensământului. Asta arată, practic, că recenzorii pe teren, într-un fel sau altul, sunt un eșec și trebuie regândită o altfel de strategie...
Aceste centre fixe au fost amenajate tocmai în zonele și unitățile administrativ teritoriale unde pe teren recenzarea a mers mai greu. A fost o măsură recentă, luată tocmai pentru a crește recenzarea pe finalul acestui proces.
Ce ați mai constatat? Au fost oameni care s-au autorecenzat și apoi au răspuns întrebărilor recenzorilor?
Sunt și situații din acestea care probabil se datorează unei carențe în instruirea unor recenzori pe teren. Reamintesc că pentru a fi recenzori pe teren, condițiile erau cel puțin să ai studii medii, abilități, competențe de a lucra cu mijloacele acestea electronice, gen tabletă, telefon inteligent, laptop-ul.
În județele acestea dezvoltate cu nivel de trai ridicat, a fost și o problemă în recrutarea și selecția recenzorilor pentru că nu au fost oamenii disponibili. Nici studenții nu s-au înghesuit în astfel de activități, motivat de faptul că a fost o perioadă cu sesiuni, cu susținerea examenului de licență, de masterat.
Cu cât sunt plătiți recenzorii și când își vor primi banii?
Ei își vor primi banii imediat după finalizarea acestei perioade. Baza de date este verificată în funcție de numărul chestionarelor care au fost completate corect și validate. Sunt plătiți la chestionar, chestionarul persoanei, al locuinței... 7 lei este chestionarul de persoană și 3 și ceva pentru cel al locuinței.