Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DNA, la Primăria Timișoara. Cercetări în cazul mai multor concursuri de angajare

primaria_timisoara.jpeg

Primaria timisoara
Primăria Timișoara.
Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

DNA a descins, din nou, marți, la Primăria Timișoara. De această dată, procurorii au ridicat documente referitoare la concursurile de angajare din perioada 2018 – 2020. Toamna trecută, primarul Dominic Fritz a sesizat procurorii anticorupție, după ce ar fi descoperit lucrări scrise de aceeași persoană. UPDATE: Fosta șefă a Serviciului Resurse Umane este urmărită penal de DNA.

„Procurorii DNA au venit dimineață la Primăria Timișoara, în legătură cu plângerea penală pe care am făcut-o acum un an. Am avut o suspiciune foarte bine documentată că s-au fraudat concursurile în Primăria Timișoara. Acum procurorii au mai ridicat câteva documente în legătură cu acest dosar”, a declarat, marți, primarul Dominic Fritz.

Suspiciunile despre o posibilă rețea de fraudare a concursurilor din care ar face parte și foști angajați ai Serviciului Resurse Umane datează din septembrie 2021. „Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare, premediat și sistematic, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, cu complicități potențiale, cel puțin la vârful serviciului de resurse umane. La proba scrisă, candidații care și-au aranjat concursul au dat niște răspunsuri întâmplătoare, dar notarea de către comisie s-a făcut în a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru funcționarii de la resurse umane să scrie o nouă lucrare, cu răspunsurile corecte, și să înlocuiască lucrarea candidatului cu lucrarea comandată și redactată ulterior”, declara, la acea vreme, primarul Timișoarei.

„Mi-am dat seama că sunt lucrări cu același scris”

Numele fostei șefe de la Serviciul Resurse Umane al Primăriei Timișoarei, Rodica Aurelian, a fost implicat în mai multe scandaluri. Ea a fost angajată fără să fi îndeplinit condițiile cerute de lege, situație constatată și în urma unui control al Camerei de Conturi.

„La ceea ce am găsit eu acolo, a fost vorba și de posturi de conducere, și de posturi de execuție. Am predat dovezile pe care le-am găsit la DNA. Atunci mi-am dat seama că sunt lucrări cu același scris, care a tot reapărut, au fost unii candidați care au candidat la două concursuri și de fiecare dată cu un alt scris. Era clar că lucrările scrise la concursuri au fost făcute de altcineva. Asta m-a și făcut să fac o plângere penală”, a conchis, marți, Dominic Fritz.

Plângerea acestuia a fost făcută pentru perioada 2018 – 2020, când la conducerea Primăriei Timișoara se afla Nicolae Robu. Procurorii DNA fac cercetări extinse într-un dosar în care este cercetat un fost director la Direcţia Patrimoniu I Est din PMT, care ar fi primit 40.000 de euro mită de la o firmă care administra cimitire. Acesta a susținut concursul de angajare în februarie 2019.

DNA a început urmărirea penală

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de Rodica Aurelian, fostă șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul PMT. Aceasta este suspectată de complicitate sub forma participației improprii la abuz în serviciu, în situația în care funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și uz de fals în formă continuată. 

„În prezenta cauză sunt cercetate aspecte referitoare la săvârșirea unor presupuse infracțiuni de către persoane din conducerea primăriei municipiului Timișoara în legătură cu modalitatea de organizare a unor concursuri de angajare, atât pentru posturi de conducere, cât și pentru posturi de execuție, în perioada 2018 - 2020. 
În contextul menționat mai sus, suspecta Aurelian Rodica, în calitate de șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, ar fi înlocuit în dosarele de concurs a 10 persoane lucrările predate de acestea cu altele în care erau trecute răspunsurile corecte. Urmarea acestor demersuri a fost faptul că persoanele respective ar fi promovat concursurile și ulterior, prin dispozițiile primarului municipiului Timișoara, care a acționat fără vinovăție, ar fi fost numite în posturi de consilier, inspector de specialitate, director executiv etc”, transmite DNA.