Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie: Temperaturi record, incendii masive, transporturi paralizate

incendii_londra.png

Incendii Londra
În estul Londrei incendiul au afectat și locuințe
Sursa imaginii: 
Captură video BBC

În Marea Britanie temperatura înregistrată a trecut pentru prima dată de 40C, ceea ce a provocat câteva incendii masive în Anglia. Transporturile feroviare au fost sever perturbate, iar miercuri se așteaptă o scădere a temperaturii însoțită de averse și descărcări electrice.

Previziunile din ziua precedentă au fost confirmate: la ora 16:00 s-au înregistrat la Coningsby în Lincolnshire (Anglia central-estică) 40,3C, ceea ce a pulverizat recordul precedent, 38,7C înregistrat în 2019 la Cambridge. De altfel, recordul a fost depășit în 34 de locuri din Anglia. La Emley Moor (West Yorkshire, nordul Angliei) s-a înregistrat recordul temperaturii de noapte 25,9C.

Recordul de temperatură a fost depășit și în Scoția, unde s-a înregistrat 34,8C la Charterhall în aproprierea frontierei cu Anglia, vechiul record scoțian fiind de 32,9C, care data din 2003.

Și în Țara Galilor a fost stabilit un nou record luni, 37,1C la Hawarden în nord, la frontiera cu Anglia, vechiul record, 35,2C datând din 1990.

Între timp în mai multe localități din Anglia au izbucnit incendii masive în estul Londrei, în Leicestershire (centrul Angliei) South Yorkshire (nordul Angliei) și Norfolk (estul Angliei), majoritatea de la iarbă uscată care a luat foc. Sute de pompieri se luptă cu incendiile care la Londra au cuprins și mai multe locuințe.

Transporturile feroviare au fost întrerupte parțial sau total pe patru rute care leagă sudul de nordul Angliei. Șinele s-au supra-încălzit, atingând 62C în Suffolk (estul Angliei), făcând periculoasă circulația trenurilor. Căldura a afectat și cablurile de alimentare care s-au prăbușit la Harrow în nord-vestul Londrei oprind circulație dintre capitală și Milton Keynes (centrul Angliei)

Cadavrul unui adolescent dispărut luni a fost recuperat din Tamisa în vestul Londrei, un bărbat a murit în mare lângă Insula Wight din sudul Angliei, iar un altul este dat dispărut în mare în Essex (estul Angliei). Autoritățile au avertizat oamenii să nu se aventureze în apă, unde numărul morților a fost de cel puțin cinci în ultimele zile.

În vestul extrem al Angliei a început să plouă, iar temperaturile au scăzut brusc, miercuri anunțându-se pentru întreaga țară valori mult mai apropiate de normal, 25 – 26C, dar și cu averse și descărcări electrice.

Meteorologii spun că acest val extrem de căldură este clar un efect al încălzirii globale și avertizează că astfel de fenomene riscă să se repete odată la fiecare trei ani.    

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra Petru CLEJ