Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medaliat cu aur la Olimpiada internațională de geografie de la Paris: „România pierde acum elita unei generații"

violeta2.jpg

Elevul Daniel Hanganu și profesoara sa, doamna Cornelia Fiscutean
Sursa imaginii: 
Daniel Hanganu

Este declarația făcută la RFI România de elevul Daniel Hanganu medialiat cu aur la Olimpiada Internațională de Geografie de la Paris. Echipa României antrenată de profesorii ieșeni Cornelia şi Dorin Fiscutean a luat locul trei la competiția organizată în Franța în perioada 12-18 iulie a.c. Elev la Colegiul Național din Iași, Daniel Hanganu spune că lipsa varietății locurilor de muncă și corupția împing cele mai strălucite minți să opteze pentru studiile în străinătate și să nu se mai întoarcă în țară.

-De unde pasiunea pentru geografie?

-Pasiunea pentru geografie o am de mai demult, încă de când eram la gimnaziu, încă din clasa a cincea mi-au plăcut hărțile și atlase și cred că de acolo a pornit totul.

O pasiune dusă mai departe...

Pe mine m-au determinat mai multe lucruri, m-au determinat până la urmă, pe lângă doamna profesoară, m-au determinat emisiunile tip quiz care m-au făcut să vreau să știu din ce în ce mai multe și din acest motiv.

Olimpiada Internațională de la Paris online în România. Locul trei. Tu, medalie de aur. Te așteptai la acest rezultat?

Înainte să înceapă Olimpiada nu mă așteptam la acest rezultat, însă am făcut în câteva zile pregătire intensă. După acele zile am fost destul de încrezător că voi lua un rezultat bun. Nu știu, nu mă așteptam să fie chiar medalie de aur, dar mă așteptam să am un rezultat.

Când ai aflat că ai medalia de aur la ce te-ai gândit?

M-am gândit că am dat lovitura. Am picat pe subiect și că munca mea a avut un rezultat.

Se poate ajunge la astfel de rezultate fără muncă, fără determinare ?

Nu. Nu cred că se poate. Nu consider că este necesară o muncă extrem de dificilă, dar munca este necesară pentru a ajunge la astfel de rezultate.

Ce te face fericit la școală? Crezi că școala românească îi face fericiți pe copii sau sunt profesori talentați care transformă orele în oaze?

Da, eu cred că școala românească în sine nu-i face pe majoritatea elevilor fericiți. Există profesori, în schimb, care reușesc să atragă interesul anumitor elevi.

Ce ai schimba la modul clasic în care se desfășoară orele?

Eu nu știu ce aș schimba, dar dacă aș putea să o schimb, aș pune, de exemplu, în cazul geografiei, resurse interactive, hărți, filmulețe care să susțină ora și materialul scris din manuale.

Deci mai multă interactivitate...

Mai multă interactivitate cu ajutorul tehnologiei.

În ce măsură se folosește în școala din România tehnologia în actul de învățare?

Cred că se folosește destul de puțin, dar cred că suntem pe drumul cel bun.

Ce vrea Daniel Hanganu să fie când va fi mare? Mai mare de atât...

Nu știu exact ce voi vrea să fiu eu, dar probabil că voi merge pe partea de IT. Mi-ar plăcea să fac ceva legat de geografie, deci ar fi GIS, mai specific.

Elev la Colegiul Național, unde intenționezi să îți continui studiile? În România, în străinătate?

Eu nu m-am gândit încă, dar ambele variante au niște avantaje și dezavantaje și nu am scos niciuna din calcul.

Care ar fi dezavantajul studiilor în România?

Dezavantaj ar fi lipsa unei varietăți de locuri de muncă și oarecum corupția și posibilitățile mai mari în afară...

Și dezavantajele studiilor din străinătate?

Dezavantaje legate de faptul că trebuie să încep o viață nouă, de faptul că în România este mai mare confortul.

Locul 3 pentru România la Olimpiada Internațională de Geografie de la Paris e un loc onorant. Ce înseamnă România pentru tine? Cum vede patriotismul sau cum îl simte un tânăr elev de liceu?

Asta este o întrebare destul de dificilă. Un elev de liceu ca mine vede patriotismul, adică pot să spun că e diferență între patriotismul pe care îl simt eu și naționalismul sau patriotismul folosit oarecum politic, patriotismul ăsta pe care îl simt eu, este ceva destul de pur și este un sentiment cu care sunt mândru că reprezint țara.

Cei mai mulți dintre absolvenții străluciți ai liceelor din România aleg să plece în străinătate. Mulți dintre ei nu se mai întorc. Ce pierde România astfel?

România pierde o elită a unei generații, pentru că, până la urmă, cei mai educați și cei mai inteligenți oameni pleacă în străinătate și ajung să fie peste tot în zonele de mai sus ale societății, ca să zic așa, alte persoane în locul lor.

Mai bine pregătite sau mai prost pregătite? Ne referim de straturile sociale din România.

Da. Adică, în general, persoanele care rămân în România sunt mai prost pregătite față de persoanele care se duc în străinătate.

Și asta impactează asupra dezvoltării societății.

Da, impactează, într un fel.

Aș vrea să te întreb dacă ai un mesaj pentru colegii tăi mai mici, pentru cei cărora, de exemplu, nu le place școala ta.

Eu ce mesaj pot să am pentru ei? Am mesajul că să facă ce vor și să știe că dacă le place ceva, să ajungă foarte departe cu acel ceva și că întodeauna profesorii, indiferent cum or să le se pară, pot să îi ajute.

 

Două medalii de aur, una de argint și una de bronz

Foto: Daniel Hanganu

Elevii români au câștigat două medalii de aur, una de argint și una de bronz la Olimpiada Internațională de Geografie de la Paris, organizată şi derulată online, în perioada 12-18 iulie.

Medaliile de aur au fost obținute de Daniel Hanganu de la Colegiul Naţional Iaşi și Radu Andrei Brădăţeanu din Bucureşti, cea de argint de Mihai Bratu din Târgu Jiu şi cea de bronz de Darius Topai din Oradea.

Lotul României, format din patru elevi, s-a reunit la Iaşi, în perioada 7-12 iulie, unde avut o perioadă de pregătire intensivă, desfăşurată la Colegiul Naţional Iaşi sub îndrumarea profesorilor Cornelia şi Dorin Fiscutean.

De peste un deceniu, pregătirea teoretică şi practică a elevilor care reprezintă România la competiţiile internaţionale de geografie se realizează la Iaşi. Lotul României obţine în acest an, în urma celor trei probe de concurs - proba teoretică, proba practică şi testul multimedia, două medalii de aur, una de argint şi una de bronz.

 

"Profesorul poate câștiga mulți elevi prin interactivitate"

Profesorul Cornelia Fiscutean a declarat pentru RFI România că " fără modestie, ne așteptam la aceste rezultate pentru că i-am văzut pe cei patru participanți la pregătire. Am văzut că se descurcau foarte bine, au absorbit toate informațiile, erau foarte atenți, captivați de tot ce le furnizam. Vedeam progresul lor de la o zi la alta.

Daniel s-a detașat de la început prin perspicacitate, elabora foarte bine totul. Olimpiada s-a ținut online iar Parisul a fost la un click distanță. A fost și un concurs de anduranță. Probele s-au succedat rapid. La nivelul acesta participă din toate țările copii bine pregătți.

Adversarii noștri din Singapore au ieșit pe primul loc. I-am devansat de multe ori anii trecuți. Am ieșit pe locul trei după Singapore și Lituania care a fost o surpriză anul acesta. I-a ajutat proba online. S-au descurcat mai bine online" spune Cornelia Fiscutean care subliniază că " trebuie metode interactive iar profesorul e responsabil dacă corelează toate conținuturile cu viața de zi cu zi și îi arată elevului că disciplina e utilă. Astfel putem cîștiga mulți elevi"

Omletă franțuzească și Dragostea din tei la pentru aniversarea lui Daniel

A fost ziua lui Daniel pe 14 iulie, de Ziua Franței. Daniel a fost sărbătorit de toți cei 209 participanți din 54 de țări gătind omletă dupa celebra rețeta franțuzească. Profesoara Cornelia Fiscutean a "complotat" cu team liderii din câteva țări, pe care îi cunoaște de 10 ani de când participa la Internaționale.

Astfel i-au cântat cu toții Happy Birthday . Iar o concurentă din Cehia, când a avut loc prezentarea posterului realizat de echipa României (alta probă a olimpiadei - de echipă), i-a facut o dedicatie lui Daniel: piesa Dragostea din tei , pe care o fredonau si dansau aproape toti.