Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Femeile, mai vulnerabile la caniculă decât bărbaţii (studiu)

femeie_plaja.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În contextul valului de căldură care a acoperit Europa, experți citați de The Guardian au sugerat că femeile pot fi mai vulnerabile la temperaturi extrem de ridicate, comparativ cu bărbații.

 

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie atrage atenția asupra unui studiu realizat de oameni de știință din Țările de Jos, care a analizat mortalitatea după diferite valuri de căldură și a constatat că femeile mai în vârstă sunt expuse unui risc mai mare decât bărbații. Cercetătorii au spus că rezultatele nu au de-a face doar cu vârsta, potrivit The Guardian.

”Când au fost luate în considerare vârste egale, ratele mortalității erau cu 15% mai mari pentru femei”, se arată într-un raport în urma caniculei din 2003, din Franța.

Un alt studiu al cercetătorilor olandezi și germani a găsit, de asemenea, diferențe între sexe.”Mortalitatea legată de căldură a fost mai mare la femei decât la bărbați, în special la cea mai în vârstă grupă (≥ 80 de ani), în condiții de căldură extremă”, au concluzionat oamenii de știință.

Hein Daanen, profesor la Vrije Universiteit Amsterdam și autor al studiului, a expus o teorie conform căreia producția redusă de transpirație la femei ar putea juca un rol important. ”În medie, bătrânii transpiră jumătate din cantitate în comparație cu tinerii, iar femeile, jumătate din cantitatea bărbaților”, a spus el. Cu alte cuvinte, mai spun cercetătorii, ”capacitatea femeilor mai în vârstă de a pierde căldura din corp este cea mai scăzută”.