Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorin Grindeanu: Știm toți cum arată trenurile, călătorii trebuie să stea bine cu hidratarea

sorin_grindeanu.jpg

Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Avem trenuri vechi, iar condițiile de călătorie n-au cum să fie ca în TGV. Deci trebuie să ne adaptăm. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, le recomandă călătorilor să se hidrateze și să aibă grijă. Până când vor fi cumpărate trenuri noi.

Instalaţiile de climatizare din trenuri ar putea să funcţioneze fără a mai asigura răcirea în parametri normali, din cauza temperaturilor exterioare de peste 35 - 38 de grade, care, la nivelul şinei şi al cutiei vagonului, pot însemna şi peste 50 de grade Celsius. Acesta a fost avertismentul CFR Călători, în prag de cod portocaliu anunțat de meteorologi pentru zilele următoare. 

Compania a anunțat măsuri suplimentare de mentenanţă, precum şi însoţirea cu electricieni de vagoane în anumite intervale orare, atunci când sunt situaţii de caniculă. CFR Călători recomandă, de asemenea, pasagerilor să bea apă şi să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus, la Timişoara, că neachiziţionarea, timp de mai bine de 20 de ani, a unor trenuri noi are drept consecință situații de acest gen: „Trenurile… e o realitate. Știm toți cum arată trenurile CFR Călători în România, nu trebuie să credem că mergem cu TGV. Știm. Până când vor fi achiziționate – și știți că s-a dat și am anunțat și s-au și dat câștigătorii pe multe rame de tren și vor mai veni achiziții, nu s-au luat de 20 de ani trenuri în România, cel puțin 20 de ani (...) până atunci trebuie să ne adaptăm la situația dată”.

Grindeanu: Nu sunt medic

Întrebat ce ar trebui să facă, totuși, cei care sunt nevoiți să meargă cu trenul în aceste condiții, ministrul Transporturilor a afirmat că toată lumea ar trebui să aibă grijă. „Nu pot decât să le dau sfaturi, să aibă grijă, să fie… Nu sunt medic, dar eu cred că în perioada asta e bine să aibă… să stea bine cu hidratarea, dacă vreți, să aibă… cum avem  cu toți, indiferent de unde lucrăm, pe perioadă de caniculă, trebuie să fii atent. Așa, pot să spun că și un pieton, dacă merge pe trotuar, trebuie să aibă grijă. Toți trebuie să avem grijă”, a spus Grindeanu.

Sorin Grindeanu a mai declarat că măsurile care trebuie luate în caz de caniculă trebuie anunțate de directorul CFR Călători,  Traian Preoteasa. Din postura de ministru al Transporturilor, el are alte responsabilități: „Infrastructura feroviară din România este cea pe care o știți cu toții. Una într-o stare proastă. Eu trebuie să am grijă în acest moment să încerc să îmbunătățesc această infrastructură”

Guvernul a aprobat miercuri nota de fundamentare pentru achiziţionarea a 12 locomotive care funcţionează cu hidrogen. Valoarea estimată a contractului finanţat prin PNRR va fi de peste 862 milioane de lei.  În luna martie, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a anunțat că licitația pentru achiziția a 20 de trenuri electrice noi, Inter -Regio merge mai departe. Semnarea contractului de 1,3 miliarde lei cu francezii de la Alstom a fost întârziată pentru că, la începutul anului, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a dispus ca ARF să reevalueze oferta Alstom.