Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Recensământul Populației și Locuințelor, din nou prelungit. 700 de centre fixe de recenzare, în toată țara

recensamant.jpg

Aproape 20.000 de recenzori vor participa la cea de-a doua etapă a recenzării populației
Sursa imaginii: 
pexels.com

Perioada de recenzare a populației a fost prelungită din nou cu încă o săptămână, până la 31 iulie. Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Statistică. Recensământul ar fi trebuit să se încheie în 17 iulie, însă perioada a mai fost prelungită din cauza ritmului lent de recenzare din multe localități.

17 milioane de români au fost recenzați până pe 20 iulie, ceea ce reprezintă 87% din populația rezidentă țintă estimată la începutul recensământului. În toată țara au fost deschise 700 de puncte fixe de recenzare, potrivit unui comunicat de presă. În Capitală, primăriile de sector au deschis 80 de centre de recenzare fixe.

Reprezentanții Institutului Național de Statistică fac apel la populație să primească recenzorii sau să meargă la un centru fix de recenzare. Pentru un chestionar completat pe locuință recenzorul primește 3,5 lei, iar pentru o persoană, 7 lei.. Centrele fixe de recenzare se găsesc pe site-ul www.recensamantromânia.ro. Amenda pentru persoanele care nu vor fi recenzate este între 1.000 şi 3.000 de lei.

Există și excepții. Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt INS, a declarat pentru Adevărul că există persoane care s-au autorecenzat, dar care, cel mai probabil, nu au bifat toate rubricile. Iniţial, sistemul electronic a considerat că persoanele respective s-au autorecenzat şi chiar a transmis un e-mail de mulţumire. Ulterior, în procesul de validare s-a observat eroarea, iar autorecenzarea a fost anulată. Aceste persoane nu vor fi amendate pentru că au dorit să participe la proces şi vor fi reintroduse manual în circuitul de recenzare”, a declarat Vladimir Alexandrescu.