Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Buhnici, primul vlogger care a intrat în atenţia CNA după declarațiile în care critică femeile cu celulită și vergeturi

george_buhnici.jpg

George Buhnici
Sursa imaginii: 
Facebook/George Buhnici (crop)

Premieră în audiovizualul românesc. Vloggerul George Buhnici intră în vizorul CNA, după declarațiile scandaloase făcute la un post de televiziune, în care a criticat toate femeile care au kilograme în plus. 

"Pentru că avem o nouă lege şi pentru că George Buhnici este vlogger, mă voi autosesiza în acest caz", a spus Monica Gubernat, membru CNA, potrivit paginademedia.ro. George Buhnici ar fi astfel primul vlogger intrat in atentia CNA potrivit noii Legi a audiovizualului, care extinde atributiile forului audiovizual si pe online, 

“Vom verifica declaraţiile lui George Buhnici, acea reacţie pe care a dat-o în urma incidentului şi vom vedea dacă sunt încălcări pe contul lui de vlogger”, a declarat Gubernat pentru Paginademedia.ro.

Buhnici a făcut declarații considerate discriminatorii la adresa femeilor într-un interviu pentru postul TV Antena Stars, nu în vlogul său.

CNA are noi atribuții în urma votării unei noi legi a audiovizualului, care stabilește că vlogerii şi creatorii de conţinut online intră în atenţia CNA.

Este o schimbare majoră. Legea vorbeşte şi de amenzi, dar şi de posibilitatea de a solicita unor instituţii date despre cine este în spatele unui cont. CNA poate, teoretic, să dea amenzi şi să ceară platformelor să suspende un cont pentru un an. Teoretic, pentru că, practic, încă nu există o metodă prin care miile de creatori de conţinut online să poată fi monitorizaţi de forul audiovizual. Urmează aşa zisa „legislaţie secundară”, adică Decizii CNA legate de aplicarea celor din lege, potrivit Paginademedia.ro.

Fostul jurnalist George Buhnici riscă o amendă între 2000 și 100.000 de lei și de la CNCD. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării anchetează declarațiile vloggerului care a lansat remarci misogine la adresa femeilor care merg la plajă spunându-le că ar trebui să meargă la sală pentru a nu mai avea celulită și vergeturi. Buhnici a descris-o pe soția sa spunând că arată „ca o minoră” și „aceasta este șansa vieții lui”.

Cum distingi flirtul de hărțuirea sexuală? Ghid de identificare de la Centrul Filia