Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG: "Guvernul a făcut eforturi să împiedice lupta antitrafic, nu să o combată. Departamentul de Stat, indulgent în raport"

trafic_minori.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România a fost scoasă de pe lista de monitorizare a Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane. Motivul: Guvernul „depune eforturi semnificative” pentru a-l contracara, se arată în raport.

La capitolul plusuri se precizează că infractiunile legate de traficul de persoane nu se mai prescriu, deci autoritățile au mai mult timp să le investigheze.

Rămânem însă țara în care judecătorii consideră că la 12 ani o fetiță a consimțit actul sexual, atrage atenția Iana Matei de la Asociatia Reaching Out România.

Procurorii DIICOT care investighează dosare de trafic de persoane sunt foarte puțini, iar toți pașii mărunți ai autorităților s-au făcut după eforturi considerabile.

“În primul rând vreau să le mulțumim celor de la Departamentul de Stat pentru “indulgența” de care au dat dovadă...
Ce spun ei, că Guvernul a făcut eforturi. Din punctul nostru de vedere de fapt a făcut eforturi să împiedice lupta antitrafic.
Sunt îngrijorată pentru că atâta vreme cât au fost monitorizați, cei de la Guvern ne-au purtat în discuții interminabile pentru toate acele modificări legislative pe care domnul Bode le-a menționat.

Sunt multe probleme despre care nu s-a discutat și care nu se văd. Cum vom rezolva aceste probleme atâta vreme cât am fost scoși de pe lista de monitorizare și acum avem o mare petrecere?” se întreabă Iana Matei.

Departamentul de Stat american mai arată în document că România rămâne  „o sursă primară” pentru victimele traficului sexual și de muncă.

Ce înseamnă asta? explică la RFI  Iana Matei de la  Asociatia Reaching Out România

Asta înseamnă că măsurile noastre nu sunt conforme cu nevoile – aici avem noi o problemă...

În concluzie, trebuie să fim de două ori mai atenți acum că am ieșit de pe lista de monitorizare la măsurile care se vor lua sau nu se vor lua. Și eu sper din tot sufletul că Departamentul de Stat va monitoriza în continuarea activitatea Guvernului, chiar dacă nu mai suntem pe lista de monitorizare.

 
Iana Matei, de la Reaching Out