Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Un tânăr pasionat de sportul pe două roți și-a făcut o afacere din drumeții pe munte cu bicicletele electrice: „Traseele mai dificile devin accesibile oricui”

Pasionații de e-bike ajung la cabana de la Vârful Omu

Pasionații de e-bike ajung la cabana de la Vârful Omu
Pasionații de e-bike ajung la cabana de la Vârful Omu
Sursa imaginii: 
We Wheel

În ultimii patru ani, odată cu interesul crescut pentru  ciclismul asistat, tururile ghidate cu bicicleta electrică, un pilon al ecoturismului, au devenit accesibile pentru tot mai mulți români. De aici și până la crearea unei afaceri nu a fost decât un pas pentru Vladimir Dascălu (26 de  ani).

Născut la poalele munților Bucegi, a fost dintotdeauna pasionat de sportul pe două roți: de la bicicletă la motocicletă. A și participat la competiții de enduro, până în momentul în care s-a accidentat. 

 

Atunci a luat decizia să se întoarcă la prima dragoste și să pună pe picioare un mic business de drumeții ghidate pe munte cu bicicleta electrică.

 

„Când am început acest business, mă gândeam dacă să pornesc cu ceea ce am făcut până acum, cu partea de motociclete sau să merg spre zona eco, de ecoturism. Am decis că e o idee mult mai înțeleaptă să merg pe zona de biciclete electrice, pentru că ATV-urile, buggy-urile lasă în urmă amprenta de CO2...” ne-a spus Vladimir Dascălu.

 

A investit circa 21.000 de euro în afacere, echivalentul achiziționării a opt biciclete electrice. Primul tur l-a făcut în luna februarie, iar de atunci fiecare weekend este dedicat mersului pe munte cu e-bike-ul.

 

Traseele sunt gândite să poată fi parcurse atât de începători, cât și de persoanele care utilizează mai des bicicleta, inclusiv în oraș. 

 

„Anumite trasee care sunt accesibile doar oamenilor care au o pregătire fizică peste medie sunt 100% accesibile chiar și omului sedentar care stă zi de zi la birou și face foarte puțină mișcare sau deloc. Asta este partea cea mai frumoasă”, ne-a mai spus tânărul antreprenor.

 

 

 

Tururile sale ghidate îi duc pe iubirorii de munte și de bicicletă până la Vârful Omu, Lacul Bolboci sau Babele, trasee care, în ultimii ani, au devenit accesibile și cu mașina, însă despre care spune că sunt mult mai frumoase și eco-friendly pe două roți. O astfel de experiență costă 250 de lei și include bicicleta electrică, alte echipamente de protecție și ghidajul făcut de Vladimir Dascălu sau de alți colegi de-ai săi.

 

În ultimii ani, oamenii devin tot mai conștienți de nevoia de a avea un stil de viață sustenabil și prietenos cu mediul, inclusiv prin folosirea unor mijloace mai puțin poluante de a călători.

De exemplu, anul trecut, au fost cumpărate în Europa cinci milioane de biciclete asistate electric, cu 12% mai multe decât în 2020. Astfel, vânzările de e-bike au reprezentat aproximativ 12 miliarde de euro, potrivit datelor Confederației Industriei de Biciclete din Europa (CONEBI). Tot din datele furnizate de CONEBI reiese că, prin creșterea numărului de bicicliști, peste 2 milioane de tone de C02 și dioxid de sulf nu au mai fost generate.