Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinăul intră în scenariul roșu. Incidența Covid a depășit pragul de 250 cazuri la 100 mii populație

restaurant-gdeea5454d_1920.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

Chișinăul intră de marți în scenariul roșu după ce incidența COVID a depășit pragul de 250 de cazuri la 100 mii populație, în ultimele șapte zile. Săptămâna trecută a crescut alarmant numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus, anunță Ministerul Sănătății.

Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată o incidență de 350 de cazuri/100 de mii populație în municipiul Chișinău, scrie IPN. Alte 19 unități administrative sunt sub prag de alertă portocaliu, înregistrându-se o incidență cuprinsă între 108 și 216 de cazuri la 100 de mii populație.

În 11 unități administrative, inclusiv regiunea transnistreană, incidența de cazuri atinge cifra de 51 și 94 de cazuri la 100 de mii populație, fiind stabilit pragul de alertă galben. 

Doar cinci unități administrative se află sub cod verde. Este vorba despre raioanele Drochia, Florești, Ocnița, Șoldănești și Telenești, unde incidența cazurilor este între 35 și 48 la 100 de mii populație.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în perioada 18–24 iulie, pe teritoriul țării au fost înregistrate 5793 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 2433 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. 16 persoane au decedat din cauza infecției. Totodată, 746 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin, iar 2116 și-au făcut boosterul.

În R.Moldova, începând de luni, 25 iulie, este administrată cea de-a patra doză de vaccin împotriva coronavirusului, echivalentul celui de-al doilea rapel vaccinal. Ministerul Sănătății a emis un ordin în acest sens, după ce numărul cazurilor de Covid-19 a crescut în R.Moldova.

Menționăm că, al doilea rapel se va administra la un interval de cel puțin patru luni de la primul rapel, cu vaccinul Pfizer-BioNTech sau Moderna.  

Medicii îndeamnă populația să se vaccineze în condițiile în care în toamnă este așteptat un nou val de Covid-19. 

În Chișinău activează 70 de puncte de vaccinare. În prezent, în spitalele din capitală sunt internate în jur de 300 de persoane cu coronavirus, majoritatea copii cu forme ușoare și medii ale bolii. Iar mulți maturi bolnavi sunt nevaccinați.  

Puțin peste un milion de moldoveni au schema completă de vaccinare ceea ce constituie 31 la sută.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre scenariul roșu în care a intrat Chișinăul după ce incidența Covid a depășit pragul 250 de cazuri la 100 mii populație