Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Starea de urgență în R.Moldova, prelungită pentru 60 de zile, în contextul războiului din Ucraina

parlament_stare_de_urgenta.jpg

Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

Începând cu 8 august, starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile. O hotărâre în acest sens a fost adoptată, joi, de Parlamentul de la Chișinău, la propunerea Guvernului. Prelungirea stării de urgență este argumentată prin necesitatea de a oferi Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova posibilități de a interveni prompt pentru a asigura securitatea energetică și cea alimentară, în contextul războiului din Ucraina.

În plenul Parlamentului, premierul Natalia Gavrilița a vorbit despre menținerea pericolului la adresa securității regionale și naționale.”Chiar dacă ni se pare că a trecut o veșnicie de la șocul inițial al războiului din Ucraina, din păcate lângă noi continuă să moară oameni, mai ales copii nevinovați. Consecințele dezastruoase ale acestui război lovesc zi de zi în calitatea vieții oamenilor din întreaga lume, inclusiv a cetățenilor noștri. Mi-aș fi dorit și eu să revenim la normalitate, la pace, dar din păcate nici de această dată analizele pe care le avem nu prevăd încetarea războiului. Prin urmare, nu doar considerăm justificată, dar imperios necesară prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile”.

”Necesitatea prelungirii stării de urgență este argumentată prin oferirea posibilității de intervenție promptă a CSE, în scopul asigurării securității energetice și alimentare a țării, în contextul în care războiul din Ucraina afectează în continuare conexiunile comerciale, lanțurile logistice, inclusiv de produse alimentare și aprovizionare cu produse petroliere”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Pe durata stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. 

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Din 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile, iar din 24 iunie, cu încă 45 de zile.