
Social
La mulți ani, Horațiu Mălăele!
horatiu_malaele.jpg

“Când m-am născut, nu erau semne de vreo reușită a mea în viață. Aveam un strabism foarte pronunțat, eram dislexic și abia citeam, toți cei din jur râdeau de mine – profesori și copii, eram numit “prostu’ clasei”, mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate, mi se spunea mereu că desenez urât și atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferință. Înțelesesem că sunt prost, urât, și că nu sunt bun de nimic. Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns și a vorbit puțin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi și mi-a spus clar: ‘Tu ești un geniu.’ Iar eu am început să fiu”, avea să povestească el mai târziu
Încurajat de profesorul de desen Nicu Gherghe, are prima expoziţie personală de desene la Casa de cultură din oraş pe când era elev în clasa a XII-a.
Apoi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti (1975), la clasa profesorului Octavian Cotescu, deşi intenţionase să urmeze Institutul de Arte Plastice.
Şi-a început activitatea la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, continuând apoi la Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), teatrul Metropolis.
A interpretat nenumărate roluri în piese de teatru, dintre care amintim doar ''Tinereţe fără bătrâneţe'' (1975); ''Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni (1976); ''Karamazovii'' după Dostoievski, (1981); ''Scapino'' de Molière (1985); ''Mincinosul'' de Carlo Goldoni (1991, regia Vlad Mugur, Teatrul Odeon, Premiul UNITER 1992); ''Unchiul Vanea'' de A.P. Cehov (2001, regia Yuri Kordonski) ş.a.
Piesa "Lecţia" de Eugene Ionesco a fost prima regizată de Horaţiu Mălăele la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 2009. A mai regizat, în continuare, la TNB, spectacole precum "S-a sfârşit cum a început", de Sean O'Casey (2010), "Scrisoarea", după "O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale și multe altele.
”M-am îmbrăcat în negru fiindcă am auzit că sunteți morți după mine”
– Horațiu Mălăele
Marele artist a realizat, alături de un alt mare artist, Ion Caramitru, la TNB, o serie de spectacole de succes intitulată "Caramitru-Mălăele, câte'n lună şi în stele" (din 2011). Un alt spectacol realizat de Horaţiu Mălăele care s-a bucurat de-a lungul anilor de un mare succes din partea publicului se intitulează ''Sunt un orb''.
Ca şi caricaturist şi grafician, a avut zeci de expoziţii naţionale şi internaţionale şi a publicat mii de caricaturi. În afara ţării a expus la München, Paris, Veneţia, San Francisco, Montevideo, Buenos Aires etc.
Este autorul volumelor ”Rătăciri”, Editura Allfa, 2012) și ”HoARTiu Mălăele”, Editura ART, 2018.
Spectacolele în care poate fi văzut, în prezent, pe scena TNB sunt "Scrisoarea", "Dineu cu proşti", "Lecţia" şi 'O scrisoare pierdută"(2022) în regia sa.
De-a lungul bogatei sale cariere artistice a obţinut numeroase premii, printre care: Premiul pentru interpretare (Iaşi - 1975) pentru ''Tinereţe fără bătrâneţe'', Premiul pentru cea mai bună interpretare (Galaţi - 1976) pentru ''Slugă la doi stăpâni'', Premiul pentru interpretare (Festivalul "I.L. Caragiale", Bucureşti - 1993), Premiul Asociaţiei Umoriştilor Români pentru interpretare (1993) pentru ''Puricele''. Premiul UCIN pentru interpretare masculină rol principal i-a fost acordat lui Horaţiu Mălăele pentru rolul din filmul ''Damen Tango'' (2004).
Îndrăgitul actor a primit, în 2012, Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film "Comedy Cluj" şi din acelaşi an deţine o stea pe ''Aleea Celebrităţilor'' din Piaţa Timpului din Bucureşti.
În 2007 a primit titlul de "Cetăţean de Onoare" al municipiului Târgu-Jiu, conferit "pentru contribuţia deosebită adusă la dezvoltarea continuă a teatrului şi filmului românesc şi pentru prestigiul adus municipiului Târgu-Jiu prin întreaga sa carieră", iar în 2017 Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.
Surse : www.cinemagia.ro, www.tnb.ro., wikipedia.org, Agerpres, adevarul.ro