Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ROBOR doboară încă un prag. Ce soluții mai au cei cu creditele legate de acest indice?

bnr_13.jpg

Sursa imaginii: 
www.bnr.ro

Indicele ROBOR la trei luni a mai depășit luni un nou prag psihologic ajungând la 8.01 la sută. Creșterea acestui indice, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, a fost aceelerată în ultima perioadă, acesta urcând de la 6,47% cu peste un procent de la începutul lunii. În acest context, un număr tot mai mare de români a solicitat trecerea de la ROBOR la noul indice IRCC. 

BNR a anunțat că nu doar ROBOR la trei luni a crescut ci și indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, care a atins 8,13% de la 8,08% vineri, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 8,24% de la 8,19%. Speriați de ritmul accelerat în care a crescut ROBOR, peste 10.000 de români cu credite prin programele Prima casă și Noua casă afectaţi de creşterea costurilor de împrumut au solicitat începând din mai 2022 modificarea modului de calcul al dobânzilor prin schimbarea indicelui de referinţă din ROBOR în IRCC. Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 2,65% pentru primul trimestru al acestui an. Circa 9.300 din­tre cererile de conversie a creditelor sunt deja apro­bate, iar 800 sunt în lucru, susţine Fondul Naţional de Garantare a Credi­telor pentru IMM-uri. Cea mai mare pondere a debito­rilor cu credite legate de ROBOR, de peste 70%, este la cei cu ipotecare Prima casă. Este vorba de peste 161.000 de debitori. Cumulat, aproape 490.000 de debitori au credite ipotecare standard, credite ipotecare Prima casă şi credite de consum legate de ROBOR.

 Este trecerea de la ROBOR la IRCC o soluție? Dar amânarea ratelor în contextul evoluției ROBOR? Câteva răspunsuri găsiți ascultând interviul cu profesorul Mircea Coșea de la Academia de Studii Economice...

 
Profesorul de economie Mircea Coșea...