Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Rafila, ți-am adus pastila”. Protest față de raportarea ineficientă a infecțiilor nosocomiale în fața Ministerului Sănătății

protest_declic_ministerul_sanatatii.jpg

Captură video
Sursa imaginii: 
https://www.facebook.com/declic.ro

Mai mulți membri ai comunității Declic au protestat marți în fața Ministerului Sănătăţii faţă de raportarea „ineficientă„ a infecţiilor nosocomiale din spitale. Protestatarii au scandat: „Raportaţi, raportaţi, nu mai ignoraţi!”, „Fără nosocomiale, transparenţă în spitale!”, „Vrem spital să ne tratăm, nu vrem să ne infectăm”, „Rafila, ţi-am adus pastila. Vrem raportarea nosocomialelor, nu gargară în comisii!”.

Membrii Declic au adus cu ei o pastilă uriaşă, denumită simbolic „Raportin Forte”.

 „Vedem în continuare promisiuni. (...) Considerăm că un sistem de raportare, monitorizare, transparentizarea datelor este primul pas necesar pentru combatarea eficientă a nosocomialelor. Avem astăzi şi o întâlnire cu doamna secretar de stat Adriana Pistol. Noi vrem să mergem cu petiţia. Mergem şi cu această pastilă, înăuntru sunt câteva mesaje ale membrilor Declic, susţinători ai petiţiei, care au aici semnăturile. Vrem să cerem nişte informaţii clare. Vrem să înţelegem. Am înţeles acum că se va face un studiu de prevalenţă în următoarea perioadă. Este foarte puţin, dar să zicem că este un prim pas. (...) Noi avem impresia că nu se acordă atenţia cuvenită acestei probleme. (...) Spitalele nu sunt singurele implicate. Şi ministrul şi DSP-urile trebuie să aibă responsabilităţi clare pentru a rezolva problema aceasta”, a declarat Anduţa Karetsou, coordonatorul campaniei Declic.

Comitet Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, înființat de MS

Ministerul Sănătății a anunțat, pe 20 iulie, înființarea unui Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (nosocomiale), care va fi sprijinit de un grup de 10 experți. Decizia a fost luată printr-o Hotărâre aprobată de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății. 

Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale ar urma să propună Ministerului Sănătății adoptarea de noi acte normative sau modificarea celor în vigoare, în vederea realizării acțiunilor cuprinse în Planul național de prevenire a Infecțiilor Asociate Actului Medical și în Strategia națională de prevenire și limitare a IAAM.

De asemenea, Comitetul va elabora, anual, un plan naţional de informare publică cu privire la ceea ce reprezintă infecţiile asociate asistenţei medicale, modalităţile de apariţie, măsurile de prevenire, inclusiv responsabilităţile pacienţilor şi aparţinătorilor acestora.

Din componența Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale vor face parte, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății, cei ai Institutului Național de Sănătate Publică, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției / Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerului Transporturilor, Serviciului Român de Informații, Academiei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România.