Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Sistarea iluminatului stradal și ore online, măsuri în caz de limitare a furnizării gazelor naturale

131243004_2817911305097466_446383552320380233_n.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Ion Ceban

Guvernul de la Chișinău propune un plan de acțiuni pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice, în caz de limitare a furnizării gazelor naturale, în sezonul rece. Printre măsuri - reducerea temperaturii agentului termic, sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte și ore online. Proiectul a fost supus consultărilor publice. Vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, a dat asigurări, marți că, cetățenii vor avea căldură la iarnă, în pofida riscurilor sistării livrărilor de gaze naturale. Între timp, socialiștii, comuniștii și cei de la Partidul Șor au venit cu critici la adresa guvernării. 

Din proiectul prezentat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale aflăm că, în caz de limitare a furnizării gazelor naturale, autoritățile propun să fie redusă temperatura agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10 la sută, în condițiile respectării valorilor minime normate. De asemenea, este propusă sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte, dar organizarea procesului de învățământ pe online, timp de 10 zile într-o lună.

În același timp, proiectul propus de autorități pentru consultări publice prevede trecerea centralelor electrice cu termoficare a fabricilor de zahăr la combustibil alternativ, reconectarea cazanelor pe biomasă în cadrul instituțiilor publice, trecerea Termoelectrica la combustibil alternativ (păcură). În același timp, se propune creșterea cererii de lemne de foc, dar și a cererii de cărbune cu aproape 50 la sută, urmare a creșterii prețului gazelor naturale. Totodată, accesarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD ratificat, în vederea realizării proiectului „Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”. 

În cazul în care vor fi aplicate toate măsurile de reducere și atenuare a impactului limitării gazelor naturale, susțin autoritățile de la Chișinău, este posibil să se facă economie și/sau substituit circa 500 mil m3 gaze naturale pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023. ”Reieșind din scenariile analizate se poate conchide că, în cazul limitării furnizării gazelor naturale cu 35% sau 50% în perioada octombrie 2022 – martie 2023, nu va fi necesar a deconecta careva consumatori întreruptibili, în condițiile în care vor fi realizate/îndeplinite toate măsurile preventive și de atenuare a impactului limitării gazelor naturale enumerate în plan”. ”În cazul limitării/sistării furnizării gazelor naturale cu 100%, începând cu luna noiembrie va fi necesar a purcede la deconectarea parțială a consumatorilor întreruptibili și a procura volume suplimentare de gaze naturale din alte surse sau de pe piața spot pentru acoperirea consumului estimat, chiar dacă ar avea loc deconectări ale consumatorilor întreruptibili”, se mai arată în documentul propus de Guvern.

Republica Moldova este dependentă de importurile de gaze naturale - practic 100% sunt livrate de compania rusă Gazprom. În același timp, Republica Moldova nu dispune de capacități de stocare a gazelor naturale, acestea fiind posibil a fi stocate în statele vecine sau în alte țări ce dispun de complexe de stocare, precizează autorii documentului. Aprovizionarea și infrastructura de gaze naturale din regiunea transnistreană nu se află sub controlul Guvernului Republicii Moldova. Gazele naturale sunt principala resursă utilizată pentru producerea energiei electrice și termice - ceea ce amplifică fluctuația sezonieră a cererii la nivel de țară.

”Deși, există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, în continuare persistă riscul privind rezilierea unilaterală a Contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate. Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale, în sensul achiziționării acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către Republica Moldova (inclusiv, prin gazoductul Transbalcanic în flux invers)”, se mai arată în proiectul propus pentru consultări publice. 

De partea sa, fostul președinte moldovean, socialistul Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, fiind suspectat de corupere pasivă, îmbogățire ilicită, trădare de Patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, a venit cu critici la adresa guvernării, pe pagina sa de Facebook. ”Așa incompetență, mizerie și iresponsabilitate la conducerea țării n-a fost niciodată. Să facă economie din contul sănătății și a securității oamenilor sunt în stare doar niște oameni lipsiți de suflet și indiferenți față de suferința cetățenilor. Pentru Maia Sandu se vede că e mai simplu să lase oamenii să înghețe și să stea pe întuneric, decât să negocieze prețul la gaz și să aducă liniște în țară”, afirmă Dodon. 

Iar simpatizanții Partidului Șor au organizat un protest în fața Președinției și la Parlament, fiind nemulțumiți de majorarea tarifului la gazele naturale. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre măsurile propuse de autoritățile moldovene în caz de limitare a furnizării gazelor naturale