
Social
Kalush Orchestra a cântat prima dată în România. „Stefania”, la Ziua Timișoarei
kalush_orchestra.png

Teatrul de Vară din Parcul Rozelor de la Timișoara a fost, miercuri, gazda ultimelor concerte organizate de Zilele Timișoarei. Cu o seară înainte a fost aniversarea de 60 de ani a trupei Phoenix, care a cântat și alături de orchestra Filarmonicii Banatului, dar și de Ansamblul Timișul.
Miercuri seară a fost programat concertul Kalush Orchestra, care a a câștigat, în acest an, concursul Eurovision. A fost primul concert al ucrainenilor în România. Ei au urcat pe scenă exact la ora stabilită și au susținut un show viu și foarte colorat. În public s-au aflat mulți refugiați ucraineni, pentru că în Timișoara există o comunitate numeroasă a acestora. Au adus steaguri și au cântat alături de artiști, bucurându-se efectiv că pot vedea atât de departe de casă o trupă foarte populară în țara lor. N-au lipsit celebrele pălării roz, prezentate de Oleh Psiuk & co și vândute fanilor, banii mergând către sprijinirea armatei ucrainiene.
A fost și bis, cu deja celebra „Stefania”, a fost și „Slava Ukraini”, iar la final ucrainenii din public au scandat „Ucraina, Ucraina”. Zilele Timișoarei s-au încheiat cu un concert susținut de Ovidiu Lipan „Țăndărică”, alături de 10 Prăjini și Balcano.
În 3 august 1919, unități ale armatei române aflate sub comanda colonelului Virgil Economu au intrat în Timișoara, pe fosta cale a Recașului, azi Calea Dorobanților. Soldații au ajuns apoi în piața care, de atunci, se numește Piața Unirii, unde a avut loc ceremonia oficială de primire, în prezența prefectului Aurel Cosma, a primarului Josef Geml și altor oficialități.