Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kalush Orchestra a cântat prima dată în România. „Stefania”, la Ziua Timișoarei

kalush_orchestra.png

Kalush Orchestra, prima dată în concert în România, la Timișoara
Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Timișoara a sărbătorit, timp de trei zile, 103 ani de administrație românească în Banat. Trupa Phoenix a aniversat șase decenii de la înființare, iar în ultima seară, chiar pe 3 august, formația ucraineană Kalush Orchestra a susținut în premieră un concert în România.

 

Teatrul de Vară din Parcul Rozelor de la Timișoara a fost, miercuri, gazda ultimelor concerte organizate de Zilele Timișoarei. Cu o seară înainte a fost aniversarea de 60 de ani a trupei Phoenix, care a cântat și alături de orchestra Filarmonicii Banatului, dar și de Ansamblul Timișul. 

Miercuri seară a fost programat concertul Kalush Orchestra, care a  a câștigat, în acest an, concursul Eurovision. A fost primul concert al ucrainenilor în România.  Ei au urcat pe scenă exact la ora stabilită și au susținut un show viu și foarte colorat. În public s-au aflat mulți refugiați ucraineni, pentru că în Timișoara există o comunitate numeroasă a acestora. Au adus steaguri și au cântat alături de artiști, bucurându-se efectiv că pot vedea atât de departe de casă o trupă foarte populară în țara lor. N-au lipsit celebrele pălării roz, prezentate de Oleh Psiuk & co și vândute fanilor, banii mergând către sprijinirea armatei ucrainiene.


Video Title: 
Kalush Orchestra, în concert la Timișoara

 

A fost și bis, cu deja celebra „Stefania”, a fost și „Slava Ukraini”, iar la final ucrainenii din public au scandat „Ucraina, Ucraina”. Zilele Timișoarei s-au încheiat cu un concert susținut de Ovidiu Lipan „Țăndărică”, alături de 10 Prăjini și Balcano. 

În 3 august 1919, unități ale armatei române aflate sub comanda colonelului Virgil Economu au intrat în Timișoara, pe fosta cale a Recașului, azi Calea Dorobanților. Soldații au ajuns apoi în piața care, de atunci, se numește Piața Unirii, unde a avut loc ceremonia oficială de primire, în prezența prefectului Aurel Cosma, a primarului Josef Geml și altor oficialități.