
Social
Peste 15 milioane de ucraineni vor avea nevoie de sprijin psihologic în urma războiului
ministru.jpg

„Războiul are atât pierderi directe, cât și efecte indirecte care îi vor marca pe ucraineni pentru o lungă perioadă de timp,” spune ministrul sănătății ucrainean într-un interviu pentru publicația ucraineană Suspilne.
„Pierderile directe vin de pe câmpul de luptă și în urma bombardamentelor caselor civile. Răni prin împușcare, răni de schije, un număr mare de politraumatisme rezultate de la prinderea unei persoane sub dărâmături. Toate acestea duc la un număr mare de intervenții chirurgicale. Ne confruntăm multe arsuri și operații de tansplant de piele, amputări și necesitatea unor proteze pentru tot restul vieții,” explică Viktor Liashko.
Ministrul vorbește de asemenea, despre traumele psihologice ale populației: „Astăzi asistăm la cel mai război digital cunoscut omenirii. Adică aproape totul se întâmplă în direct. Un mare număr de oameni văd distrugerile pe viu, văd consecințele teribile, răniții, morții, Bucha, Irpin și așa mai departe. Toate acestea vor avea un impact asupra stării mentale. Chiar dacă cuiva i se pare că rămâne neatins de aceste lucruri, nu este decât un mit.”
Ministrul ucrainean al sănătății estimează că aproximativ 15 milioane de persoane vor avea nevoie de sprijin psihologic, ceea ce înseamnă mai mult de o treime din populația țării.
Autoritățile ucrainiene au anunțat în urmă cu câteva luni, lansarea Programul Național de Sănătate Mintală cu sprijinul Primei Doamne, Olena Zelenska.
„Îi sunt recunoscator primei doamne pentru initiativa. I-a adunat în jurul ei pe responsabilii pentru suport psihologic din sistemul public. Dar există și sectorul nonguvernamental cu un număr mare de proiecte de donații și fundații caritabile oferă sprijin psihologic din 2014. Acestea au, de asemenea, experiență în lucrul cu problemele aduse de ororile războiului.”
Ministrul Viktor Lyashko spune că există o problemă cu standardizarea acestor servicii, o prioritate a ministerului său. De asemenea, oficialul dorește crearea unei rețele de sprijin mai clare pentru populație încât accesul la servicii să fie mai simplu.
Serviciul Național de Sănătate al Ucrainei lucrează, de altfel, de mai mulți ani cu OMS pentru a oferi training medicilor de familie și pediatrilor așa încât să poată identifica suferințele mintale și să ofere aistență.
Guvernul de la Kiev plătește în continuare medicii din regiunile ocupate
Ministrul Sănătății de la Kiev a vorbit pentru Suspilne Media și de situația medicilor în teritoriile ocupate. Acesta spune că guvernul comunică cu personalul medical din aceste teritorii.
„Ceea ce vedem este că teroriștii încearcă să-i convingă pe ucraineni să coopereze prin medici, acces la îngrijiri medicale și medicamente. Am declarat deja de mai multe ori că munca la spitalele din regiunile în care Rusia încearcă să stabilească un regim de ocupație, nu este cooperare cu agresorul.”
Dimpotrivă, precizează oficialul ucrainean, Guvernul de la Kiev continuă să plătească salariile medicilor care lucrează în aceste teritorii. „Este o plăcere, până la lacrimi, să primești mesaje de la angajați când le ajunge salariul pe card. Ei spun ca e o rază de lumină - vă amintiți de noi, nu ne-ați uitat. Le spunem că nu i-am uitat, că în curând îi vom elibera și totul va fi ca înainte de 24 februarie,” mai spune ministrul ucrainean al sănătății.