
Social
Primele date din recensământ relevă „dezechilibre majore” în sistemul de pensii
bani.jpg

Populația României a scăzut la 19 milioane, după cum a afirmat joi Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, la Realitatea TV.
„Sunt puțin pesimist pe partea de evoluție demografică. Dacă pe economie se poate corecta, din păcate în demografie nu se întâmplă așa. Dacă în sistemul toalitar era suficientă o decizie politică cum a fost în 1967, crește natalitatea, a crescut la jumătate de milion, s-a dublat, nu se mai poate acum. Din păcate, pe ultimele cifre pe 2020, 2021 vom avea agregat, la 143 de bunici avem 100 de copii sub 15 ani. În urmă cu 20-30 de ani era invers. Practic acum vor fi bunici care nu vor avea copii. Înseamna dezechilibre majore pe piata fortei de muncă, pe pensii”.
Într-un interviu acordat RFI, directorul general al BCR Pensii, Radu Crăciun, președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, explică faptul că cele mai bune măsuri ce trebuie luate sunt totodată mesuri greu de implementat.
Este vorba despre „eliminarea muncii la negru și despre creșterea vârstei de pensionare”, după cum afirmă Radu Crăciun. El mai spune că, pentru a lua o măsură ca aceea a creșterii vârstei de pensionare, statul trebuie să aibă o autoritate morală, adică să îi trateze pe toți cetățenii la fel și să demonstreze că a făcut tot ce a putut pentru a îmbunătăți colectarea veniturilor. Abia atunci poți cere populației să facă anumite eforturi precum creșterea vârstei de pensionare”. Ascultă: