Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicii de familie, după anunțul ministrului Rafila legat de iodura de potasiu: "Indicații iresponsabile. Unii pacienți vor să înghită acum pastilele"

iodura_de_potasiu.jpg

Iodură de potasiu
Sursa imaginii: 
Facebook/Antibiotice Iași

Ministrul Sănătății a anunțat, luni, că  românii cu vârsta până în 40 de ani trebuie să meargă cât mai repede la medicul de familie să primească rețeta pentru pastilele de iodură de potasiu. " O indicație total iresponsabilă", au reacționat medicii de familie, care l-au criticat pe ministru pentru această declarație. "Unii pacienți vor să și înghită pastilele, pentru că au înțeles că așa trebuie, că e urgent", spune la RFI medicul de familie Raluca Zoiţanu, președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.    

​4.689 de noi cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în România în ultima zi în România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declarând luni, într-o conferință de presă, că trendul este unul descendent.  Cele mai multe cazuri noi - 577 - sunt în București, unde rata de infectare este cea mai ridicată din țară - 9,77. În ultima zi, s-au făcut peste 15.000 de teste. Ministrul Sănătății a vorbit despre situația epidemiologică la nivel național, precizând că valul actual al coronavirusului va intra pe un trend descendent. Alexandru Rafila a mai spus că valuri de infectări vor mai tot fi, dar că trebuie să învățăm să trăim cu virusul.


Alexandru Rafila a vorbit și despre cazurile de variola maimuței înregistrate în România. Țara noastră are în total 30 de cazuri, toți pacienții fiind bărbați. România va primi o donație de câteva mii de doze de vaccin contra variola maimuței, donația venind din partea Comisiei Europene, a mai spus ministrul Sănătății. 

 
Tot luni ministrul Sănătății a anunțat că românii cu vârsta până în 40 de ani trebuie să meargă la medicul de familie pentru a ridica rețeta ca să poată primi pastilele de iodură gratuit de la farmacie. Listele cu farmaciile care distribuie pastilele cu iodură de potasiu sunt disponibile pe site-ul oficial al Ministerul Sănătăţii şi la Direcţiile de Sănătate Publică din fiecare județ.
„Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a adăugat ministrul Sănătăţii. 

La scurt timp după acest anunț, ministrul Sănătății  a fost aspru criticat de medicii de familie  deoarece ar fi dat românilor „indicații total iresponsabile” despre pastilele de iodură de potasiu. Medicul Raluca Zoițanu a declarat la RFI că, din cauza indicațiilor „total iresponsabile” ale ministrul Sănătății, oamenii își sună medicii de familie pentru a primi rețetă ca să își poată ridica din farmacie pastilele de iodură de potasiu, iar unele persoane chiar vor să ia aceste medicamente. "Şi vor să le mi înghită pentru că au înţeles că aşa trebuie, că e urgent”, mai spune medicul de familie Raluca Zoiţanu, președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.