Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un Airbnb al piscinelor ia amploare în Belgia

20220730_220934.jpg

piscina privata
Costul de închiriere este de 15 euro pe oră de persoană
Sursa imaginii: 
Mihaela Gherghisan/RFI

Un concept împrumutat în Belgia din Franța, anume închiriatul unei piscine private pentru câteva ore, este foarte întâlnit acum când belgienii se confruntă cu temperaturi caniculare. Numărul piscinelor private în Belgia a crescut din 2020 și atinge acum 150.000. Dar întreținerea lor este scumpă, prin urmare  proprietarii încearcă să amortizeze costurile datorită acest nou concept.

Un Airbnb al piscinelor este pe cale de a dezvolta acum în Europa occidentală sub influența temperaturilor din ce în ce mai ridicate. 

V-ați gândit vreodată cum ar fi să petreceți o după amiază de vară toridă în piscina unui necunoscut? Fie că este vorba despre o piscină clasică de obicei aflată în aer liber (dar încălzită) sau despre un bazin privat aflat într-un cadru de lux – oferta se multiplică acum pe piață belgiană.

Belgienii au încercat această experiență după un concept împrumutat din Franța.  Si asta fiindcă contrar așteptărilor, vara belgiană este din ce în mai caldă. 

Cu excepția anului trecut care a fost foarte ploios și rece în lunile de vară, se remarcă o tendință caniculară în ultimii șapte ani iar piscinele private se înmulțesc aici în nordul Europei. 

In 2020 când vremea s-a îmbunătățit aici brusc în luna martie, chiar la începutul izolării datorate pandemiei de Covid19, mulți belgieni ce locuiesc în afara orașelor au hotărât să construiască o piscină. In acel moment, piscinele publice erau închise și așa au și rămas timp de mai multe luni. 

Costul de construcție al unei piscine, variind între 10.000 și 30.000 de euro plus întreținerea acesteia (apa, electricitatea pentru pompa de încălzire a apei, costul produselor chimice de întreținere) depășește 1000 de euro pe an. 

Prin urmare, Belgia a împrumutat repede conceptul francez de închiriere cu ora a piscinelor private. 

La categoria „o după amiază la soare” pentru 15 euro pe oră de persoană, un particular își închiriază piscina, dar oferă posibilitatea unui duș și a unei cabine pentru schimbatul hainelor. Acest lucru este posibil fie prin aplicația Swimmy, fie pur și simplu pe rețelele sociale. 

Dar acest procedeu în aparență simplu, poate fi destul de complex dacă ne gândim la eventualele consecințe legate de securitate ca și de sănătate. 

De aceea, unii proprietari de piscine fac mai degrabă apel la aplicația Swimmy care reține 31% din costul închirierii, dar care se ocupă de toate asigurările necesare. 

Cât despre cei care închiriază, unii din ei recunosc că la început au fost reticenți privind noul concept, dar că de fapt lucrurile se petrec bine. 

Aceasta este latura conceptului pentru publicul larg. 

La categoria lux, unele centre de balneologie sau persoane private propun o după amiază de destindere de tip „spa” în cuplu sau între prieteni. Este vorba despre spații de obicei închise, cu bazine cu apă caldă și jacuzzi și saună și eventual două pahare de șampanie incluse în preț. 

Iar prețul pentru acest lux variază de la 100 până la 400 de euro pentru două ore pentru un cuplu și poate urca și până la 800 de euro pentru mai multe persoane.

In fine, the pool party este o altă opțiune. Pentru un preț modic, de obicei tot 15euro pe oră de persoană, unii proprietari sunt de acord ca piscina lor să servească pentru o aniversare sau orice altă escapadă.

Trebuie spus că acest concept exista deja în Franța și în Belgia și înainte de pandemie. Cu un joc de cuvinte destul de abil, site-ul internet „onehousestand.com” oferă de câțiva ani deja posibilitatea închirierii unei proprietăți cu sau fără piscină, în scopul de a organiza o petrecere. 

Si în această categorie deci există un preț mai mic pentru toată lumea și unul din ce în ce mai mai mare pe măsură ce oferta este mai variată și mai deosebită. 

De pildă, închirierea unei vile din secolul XIX cu parc , grădină și piscină prețul variază între 150 și 300 de euro pe oră. O vilă modernă oferind aceleași opțiuni se închiriază de la 400 de euro pe oră.

Si astfel , datorită unor temperaturi din ce în ce mai adecvate sezonului estival, Belgia pătrunde treptat în farmecul discret al verilor până acum caracteristice doar sudului Franței.