Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patru turiști s-au înecat pe litoral în 24 de ore. Ce trebuie să faci dacă ești surprins de un curent puternic?

mamaia.jpg

Patru turiști s-au înecat pe litoral în 24 de ore
Sursa imaginii: 
Facebook/ANAT

Încă un turist s-a înecat, marți, în Marea Neagră. Bărbatul a intrat în mare, la Costinești. Este a patra victimă din ultimele 24 de ore.

Patru persoane s-au înecat de luni până marți pe litoralul românesc, deși salvamarii au arborat steagul roșu, ceea ce înseamnă că scăldatul este interzis din cauza valurilor mari și curenților puternici, anunță ISU Constanța.

„Nu vă puneți viața în pericol! Trei persoane decedate, în mare, în doar câteva ore! Salvamarii au arborat, încă de ieri (duminică - n.r.), steagul roșu, ceea ce înseamnă că scăldatul este interzis din cauza valurilor mari și curenților puternici! Marea și-a luat, azi, tributul: trei persoane și-au pierdut viața, iar alte patru au fost scoase din valuri de turiști și de salvamari și au primit îngrijiri medicale de la echipajele noastre. Vă rugăm, respectați indicațiile salvamarilor! Nu intrați în mare dacă steagul roșu este arborat, indiferent cât de buni înotători considerați că sunteți”, a transmis ISU Constanța. La câteva ore, încă un tânăr a murit înecat la Costinești.

Potrivit unor informații apărute public, unul dintre cei care a murit este chiar salvamarul care a încercat să salveze un turist la Eforie.

Ce trebuie să faci dacă ești suprins de un curent puternic? Gabriel Culea, coordonator al serviciului de salvamari din Constanța și Mamaia:

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța au oferit câteva sfaturi pentru prevenirea cazurilor de înec.

„Respectați câteva reguli minime pentru propria voastră siguranță și a celor dragi vouă. Nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine. Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului. Respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie. Evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. Nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte. Evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente. Nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare. Nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii. Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă”, arată ISU.