Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fondatorul Race Nation Moldova, la RFI: ”Prin exemplul propriu, îi motivez pe oameni să facă mișcare”

valentin_drapele.png

Sursa imaginii: 
Valentin Moscalu

În plin sezon estival, mulți aleg să-și petreacă timpul la munte și nu pentru un simplu sejur, dar pentru expediții, curse de alergare montană. Este și cazul moldoveanului Valentin Moscalu, în vârstă de 36 de ani, care deseori ajunge în România, fie ca participant sau organizator al evenimentelor. Recent, Valentin, împreună cu un grup de moldoveni, a urcat pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt munte din România, unde a ajuns acum un an și președinta R.Moldova, Maia Sandu. ”Îi motivez pe oameni să facă mișcare, prin propriul exemplu. Asta și mă face zi de zi să muncesc asupra mea. Multă lume încearcă să privească viața prin altă prismă”, spune la RFI, fondatorul Race Nation Moldova.

”România e spectaculoasă, cu priveliști rupte din povești, de neuitat și sper să revenim cât mai curând. Timpul e imprevizibil la munte. Dacă la un moment dat poți avea 30 de grade, cer senin și soare, în scurt timp poți prinde o furtună cu grindină, vânt puternic și ravagii. Pe anumite porțiuni de traseu sunt refugii bine amenajate pentru a te adăposti în caz de vijelie, ploaie, vânt sau dacă e expediție de iarnă, în caz de ninsoare”.

Membrii grupului rezistă unor astfel de condiții întrucât se antrenează ani buni. Antrenamente intensive, practicarea înotului, mersul la sala de forță, alergarea în aer liber și pante. Multe, multe”. 


Sursa imaginii: 
Valentin Moscalu

Fondatorul Mișcării Race Nation Moldova susține că fără a ne da seama, ”suntem o motivație pentru cei ce ne înconjoară, colegii de muncă, copiii, membrii familiei, vecinii din bloc, rudele. Asta și mă face zi de zi să muncesc asupra mea. Multă lume încearcă să privească viața prin altă prismă. Îi motivez pe oameni să facă mișcare, prin propriul exemplu”. 


Sursa imaginii: 
Valentin Moscalu

”Cei care vin la antrenamente se simt destul de bine tocmai pentru că avem o atmosferă prietenoasă. Toți își invită prietenii, rudele, colegii de breaslă și astfel comunitatea noastră crește. Recent, am participat la alergarea cu obstacole ”Spartan”, în Cheile Grădiștei. Participanții noștri au încheiat cu succes toate trei curse și astfel am obținut automat calificările la Campionatul Mondial, care va avea loc în toamnă, în Grecia. Doritori de a participa la astfel de competiții sunt mereu, sunt bine pregătiți fizic. Din punct de vedere financiar stăm mai prost. Suntem mereu în căutare de sponsori, parteneri, dar acestea sunt timpurile, mai anevoioase”, continuă sportivul moldovean. 

Deși este unul dintre cei mai buni alergători din Chișinău, Valentin Moscalu mai degrabă se vede ca unul dintre cei mai perseverenți, ”cel mai dur, care mereu se implică peste tot, fără instinct de supraviețuire”. ”La orice propunere a prietenilor legată de participarea la competiții, expediții, eu zic da. Pe când mulți se pregătesc cu mult timp înainte. Eu accept orice provocare”.


Sursa imaginii: 
Valentin Moscalu

 Valentin ne spune că cea mai lungă distanța parcursă până acum a fost 150 km, traseul Chișinău-Iași. Iar cel mai greu obstacol pe care l-a avut la o competiție - un perete de 6 metri înălțime. ”Pentru că a plouat, aveam încălțămintea plină de noroi și am avut nevoie de ceva timp să escaladăm acest perete”. ”Tradițional, particip la Rubicon, cursa ultra-maratonistă anuală, desfășurată în R.Moldova, din punctul extrem de sud al țării, spre cel din nord. Trei zile durează. E nevoie de suficiente antrenamente și nu în ultimul rând de pregătire psihologică. Când alergi o distanță lungă, ajungi la un moment când cedează tot corpul, însă mintea trebuie să fie limpede, să îți dai seama că poți mai mult”. 

”Am fost recent și la competiția de alergare montană Transilvania, care pornește din localitatea Bran, unde vin mii de participanți din toată Europa. Și chiar dacă mulți au zone muntoase în țările lor, preferă să vină să admire frumusețea din România”.

Valentin Moscalu deja e în pregătiri pentru noi competiții. ”Mergem în timpul apropiat în Slovacia, unde participăm la aniversarea de 10 ani a alergărilor cu obstacole Spartan. Vom savura din plin 50 de km prin munți, cu 65 de obstacole, cu greutăți, urcarea pe funii, târâșul sub sârmă ghimpată. La întoarcere vom avea o competiție în țară, la Orheiul Vechi, după care competiția de alergare prin Codrii Moldovei. În septembrie avem și Maratonul Internațional Chișinău, unde iarăși vom trăi noi experiențe”, spune la RFI, fondatorul Race Nation Moldova.