Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinări urgente împotriva poliomielitei pentru copiii din Londra

covid-still-life-with-vaccine.jpg

Vaccinare antipolio la Londra
Vaccinare antipolio la Londra
Sursa imaginii: 
Freepik.com

Virusul care poate provoca paralizie, a fost găsit de 116 ori în apele reziduale din Londra începând din februarie, notează BBC. Alarma a fost trasă pentru prima dată în iunie, după o serie de teste efectuate la stația de epurare Beckton, care deservește nordul și estul Londrei.

Poliomielita este considerată o boală a trecutului în Marea Britanie, după ce întreaga Europă a fost declarată liberă de aceasta afecțiune în 2003. Situația de astăzi este destul de complicată: probele detectate sunt legate de un vaccin antipoliomielitic folosit în alte țări. Unele părți ale lumii, care încă se confruntă cu focare, folosesc vaccinul oral antipoliomielitic pe bază de virus viu, dar inofesiv in principiu. Acesta oferă o imunitate foarte mare, dar prezintă riscul ca virusul să se răspândească de la o persoană la alta în zonele în care rata de vaccinare este mică. 

Dacă se răspândește, devine o problemă deoarece forma virusului utilizat în vaccin poate suferi mutații și evolua până când provoacă din nou la paralizie.

Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) spune că majoritatea mostrelor detectate sunt forma sigură a virusului utilizat în vaccin, dar în câteva cazuri, virussul a suferit mutații suficiente pentru a fi periculos.

Alarma a fost trasă pentru prima dată în iunie, după o serie de teste efectuate la stația de epurare Beckton, care deservește nordul și estul Londrei.

UKHSA afirmă că analiza genetică a probelor sugerează că răspândirea virusului "a depășit o rețea apropiată de câteva persoane".

O reuniune a experților guvernamentali în vaccinuri a recomandat o campanie rapidă de rapel pentru copiii cu vârste cuprinse între un an și nouă ani.

În cadrul campaniei urgente de imunizare, aproape 1 milion de copii vor primi vaccinul, inclusiv cei care sunt deja la zi cu vaccinurile. Copiilor li se va oferi vaccinul inactivat - care conține un virus "mort" și nu prezintă niciun risc de răspândire.

Părinții și îngrijitorii vor fi contactați de medicul de familie în cursul lunii următoare.

Obiectivul este dublu. În primul rând, reducerea riscului ca un copil să ia virusul și să rămână paralizat și, de asemenea, creșterea nivelului de imunitate, astfel încât virusul să se răspândească mai greu.

Dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA, a declarat că riscul pentru majoritatea populației vaccinată rămâne "scăzut", dar a că este "vital" ca părinții să asigure de vaccinarea completă a copiilor.

Între una din 100 din 1.000 de persoane dezvoltă paralizie după ce au contractat poliomielită, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la copiii mici.