Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aproape 80 de pompieri au plecat în Franța, să ajute la stingerea incendiilor din zona Bordeaux

pompieri_franta1.jpeg

16 pompieri din Timiș au plecat în Franța
Sursa imaginii: 
Facebook / DSU

România trimite aproape 80 de pompieri, autospeciale, dar și alte mijloace de intervenție în Franța, pentru a ajuta la stingerea incendiilor uriașe din apropierea orașului Bordeaux. Două avioane militare C17, care aparțin NATO, duc salvatorii români de la Timișoara și București. 

Franța a cerut ajutor aerian și terestru statelor UE, pentru a reuși să oprească extinderea incendiilor de vegetație care devastează zona orașului Bordeaux. România a anunțat că poate pune la dispoziția autorităților franceze un modul terestru de intervenție, iar oferta a fost acceptată. S-a decis astfel folosirea unor avioane care aparține forțelor NATO și care au plecat de la Baza Aeriană Papa, din Ungaria. Joi au ajuns în România, la Timișoara și București, două aeronave C17, avioane foarte mari de transport. 

Între timp, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a mobilizat forțele de intervenție, care vor fi formate din 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri. Vor pleca, de asemenea, spre Franța, 17 mijloace de intervenție, care includ cel puțin opt mașini cu capacitate de stingere și două cisterne de apă.


Sursa imaginii: 
Facebook / DSU

Este o premieră pentru misiunile în străinătate ale pompierilor români, care plecau până acum la intervenții pe cale terestră. „Din punctul nostru de vedere, asta este o premieră, în care trimitem mijloace tehnice și mașini de pompieri cu capacitate destul de mare, vorbim și de cele de 4.000 de litri, pe calea aerului, folosind avioane care aparțin unei baze militare care, binenînțeles, la solicitarea Ministerului Apărării, au fost puse la dispoziția noastră și le folosim în contextul Mecanismului Protecției Civile Europene”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. 

Astfel, pompierii români vor ajunge în Franța, la Bordeaux, gata de intervenție, fără să fie obosiți, după ce traversează mii de kilometri pe șosea. Raed Arafat mai spune că ei vor lucra cot la cot cu pompieri din Polonia, Germania și Austria: „În mod normal, vorbim de zonă, în final, de intervenție care este asemănătoare Greciei, dar nu neapărat identică, deci vor fi și aspecte caracteristice zonei din Franța, cu care pompierii noștri nu s-au confruntat încă. Dar când ne gândim că pleacă și pompieri din Polonia, și din Germania, și din Austria în zonele respective, clar va fi că important este să intre sub coordonarea autorităților franceze, care știu foarte bine comportamentul incendiilor din teritoriile lor”.


Sursa imaginii: 
Facebook / DSU

De la ISU Timiș sunt detașați în Franța 16 pompieri, cu trei autospeciale de primă intervenție și comandă. Ei s-au îmbarcat joi noapte în aeronava C17 care a plecat de pe Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara. Încărcarea și ancorarea mașinilor de intervenție a durat circa trei ore. 

Durata misiunii în Franța nu a fost stabilită încă. Ea depinde de discuțiile cu autoritățile franceze. Dacă misiunea va fi prelungită, ar putea fi înlocuit personalul, însă acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 10 – 15 zile.