Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primul satelit moldovenesc, lansat cu succes pe orbită

bostan_1.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Nanosatelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), a fost lansat cu succes, vineri, pe orbită de către astronauții de la Stația Spațială Internațională (SSI). La evenimentul organizat în format hibrid a participat prim-ministrul Natalia Gavrilița, rectorul UTM, Viorel Bostan, diplomați, reprezentanți ai Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA) și ai Oficiului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA). 

”Acum 14 ani, a apărut ideea de a lansa un program de satelit, pentru ca să putem explora spațiul cosmic, dar și atrage cât mai mulți tineri în domeniul tehnologiilor inginerești. Am făcut 2 încercări de a aplica la Programul „KiboCube”, din a treia ne-a reușit. Acum, putem spune cu certitudine că Republica Moldova știe să construiască sateliți”, a menționat Viorel Bostan, rectorul UTM, în cadrul ceremoniei de lansare a primului satelit moldovenesc pe orbită.

Totodată, rectorul UTM a mulțumit echipei de specialiști, care a muncit la proiectarea, testarea și lansarea satelitului în cadrul Proiectului internațional ”KiboCUBE”, realizat cu suportul Agenției Aerospaţiale din Japonia. Inginerii moldoveni au primit asistență și expertiză din partea colegilor din România, Bulgaria și alte state ale UE.

Prezent la eveniment, ambasadorul Japoniei la Chișinău a reconfirmat susținerea statului japonez pentru  proiectele de inovare și cercetare ale Republicii Moldova. ”Aș dori să vă felicit pentru succes și aș vrea să-mi exprim un respect deosebit pentru munca făcută de o echipă talentată, care a adus un rezultat frumos. Astăzi, Moldova a lansat nu numai un satelit, dar și o speranță pentru viitor. Sunt sigur că acest pas va fi urmat de alte proiecte, cu susținerea statului japonez”, a spus ambasadorul Katayama Yoshihiro.

Iar premierul Natalia Gavrilița a remarcat că evenimentul este unul istoric.”Sunt mândră pentru realizarea dumneavoastră și efortul depus pe parcursul ultimelor 14 ani, ca să ajungem în acest moment, când un vis a devenit realitate”. ”Explorarea spațiului cosmic aduce nenumărate beneficii oamenilor, economiei, științei, dar și instituțiilor statului. Discutăm cu reprezentanți ai companiilor internaționale despre posibilitatea utilizării datelor din satelit pentru evaluarea roadei sau consecințelor unor calamități naturale. Acest lucru va face politicile Guvernului mult mai precise și va aduce beneficii economiei”,  a declarat prim-ministra în cadrul evenimentului”. 

Precizăm că, în perioada martie-august 2021, satelitul construit de UTM a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor JAXA și NASA. În martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD, iar în aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2. Iar pe 15 iulie 2022 satelitul a fost lansat în spațiu, fiind transportat la Stația Spațială Internațională  cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX.

Potrivit UTM, această activitate se desfășoară în cadrul unui program internațional. Universitatea Tehnică din Moldova a fost selectată de Agenția Aerospațială a Japoniei și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spațiu a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională.