Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran: Salman Rushdie și susținătorii lui sunt de vină pentru atacul de vineri

iran_salman_rushdie_atac.jpg

Salman Rushdie, victima unui atac cu armă albă
Salman Rushdie, victima unui atac cu armă albă
Sursa imaginii: 
Evan Agostini/Invision/AP

Iranul neagă orice implicare în atacul asupra scriitorului Salman Rushdie. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran spune că scriitorul și susținătorii săi ar fi de vină pentru incidentul de vineri.

Iranul neagă că ar avea de-a face cu atacul asupra lui Salman Rushdie. Libertatea de exprimare nu justifică insultele aduse de Rushdie religiei în operele sale, afirmă un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, care spune că scriitorul și susținătorii săi ar fi de vină pentru incidentul de vineri.

Scriitorul de origine indiană a primit amenințări cu moartea din 1988 când a publicat ”Versetele satanice”, operă care ar conține în opinia unor musulmani radicali pasaje pline de blasfemii.

În 1989, liderul suprem iranian de la acea vreme, ayatollahul Khomeini, a emis o fatwa în care i-a îndemnat pe musulmani să-l ucidă pe scriitor.

Aproape zece ani mai târziu, Guvernul de la Teheran a anunțat că nu mai sprijină decizia liderului suprem.

Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, la un eveniment desfășurat vineri în statul New York. El se află acum în spital, în afara oricărui pericol.