Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect inedit la Iași. Tinerii din mediul rural au șansa de a lucra în IT

foto_it.jpg

Sursa imaginii: 
RFI / Violeta Cincu

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei derulează un proiect prin care tinerii urmează un curs online, gratuit și foarte practic, de calificare in testing cu mentorii Școlii Informale de IT. La sfârșitul cursului vor primi o diploma de absolvire recunoscută de ministerele Educației și Muncii. În toamnă vor intra în partea de orientare profesională, iar proiectul se încheie odată cu găsirea unui job. Fondator al asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Dan Radu, spune că mulți dintre ei deja vor mai mult și au luat decizia de a urma cursurile unei instituții de învățământ superior.

Proiectul urmărește, în primul rând, să anuleze niște decalaje de șanse care există între absolvenții de licee din mediul rural, față de cei din mediul urban. Cei din mediul rural au mai puține șanse, au mai puțin acces la unele lucruri importante pentru dezvoltarea lor profesională față de cei din mediul urban, așa că proiectul nostru a urmărit să anuleze aceste decalaje. Și ăsta este și motivul pentru care ne-am orientat către mediul rural și urbanul mic.

Proiectul se adresează absolvenților din aceste zone. Am acoperit trei județe, Iași, Vaslui și Botoșani. Am prezentat proiectul în mai mult de 10 licee. După prezentarea proiectului, s-au arătat interesați peste 200 de viitori absolvenți. Erau atunci încă nu terminaseră clasa a XII-a și proiectul a fost prezentat undeva în luna aprilie și mai. Propriu-zis, în proiect au intrat 83.

În ce constă acest proiect?

Proiectul este un, de fapt, un curs gratuit de testare, testing, este un curs derulat de cei de la școala informală de IT, de mentorii lor. Este un curs derulat pe 8 săptămâni. Acum este undeva la jumătate. Suntem foarte, foarte bucuroși că rata de abandon este foarte mică, deci din cei 83 care au intrat inițial în curs, foarte, foarte puțin, sub 10 inși au abandonat cursul. Se derulează, deci cum spuneam, pe 8 săptămâni, la sfârșit va avea loc o evaluare și vor primi în cele din urmă un certificat, o diplomă recunoscută de Ministerul Educației și Ministerul Muncii, care le permite să se angajeze. Asta e și intenția noastră. Există o ultimă parte acum a proiectului pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie. În ultimul trimestru al acestui proiect este o parte importantă pentru ei, și anume cea de orientare profesională și de suport pentru angajare. 

Noi am vrut să fie un curs complet, adică să-i selectăm, să-i educăm și apoi să facem toate eforturile pentru ca ei să poată angaja în această piață a muncii foarte dinamică, care este piața IT din Iași. Prin urmare, ei vor rămâne, să spunem așa, pe mâna noastră pe mai departe, după ce termină cursul vor intra în partea de orientare profesională, în care vor învăța cum să-și structureze un CV, unde să-l prezinte, cum să-l prezinte, cum să pregătească un interviu de angajare. Și tot noi îi vom orienta oarecum către firmele care au nevoie de absolvenți de testing. S-a dorit să fie un curs complet și un curs foarte practic și cu o finalitate foarte, foarte concretă, și anume angajarea câtor mai mulți dintre ei în piața muncii.

Sunt buni la învățătură, provin din familii modeste?

Și-au arătat interesul și mulți care doresc să urmeze și o facultate. Ei au înțeles că acest curs îi poate ajuta să aibă o slujbă pe timpul facultății. Se poate lucra în parte ca tester, mai ales că este o meserie care îți permite să lucrezi la distanță. 15 dintre ei au fost ajutați cu laptopuri, și-au dorit să se primească laptopuri, pentru că nu aveau, nu aveau un suport pe care să urmărească și să continue acest curs. După ce am oferit aceste 15, alți doi au descoperit că această nevoie și am suplimentat cu încă două laptopuri. De 17 dintre cursanți au primit și acest suport logistic.

Cum i-a schimbat până acum acest curs online?

Le-am spus de la început că este un curs care are foarte multe avantaje pentru ei, dincolo de faptul că este gratuit și este un curs foarte bine structurat de cei de la școala informală. Le-am explicat că este un curs care va modifica mental să spunem, vor vedea cu adevărat cum se lucrează profesionist, vor vedea cu adevărat ce înseamnă să intre pe mâinile unor profesioniști din industrie, ce rigori au, ce disciplină impun, cum își structurează informația, cum o predau, cum o cer să fie redată înapoi. 

După ce vor termina acest curs, foarte mulți dintre ei vor înțelege mult mai bine care sunt cerințele unei piețe extrem de selecte, să spunem așa, cum este piața industriei IT. Am demonstrat cu acest proiect că se poate lucra foarte direct și foarte practic cu elevii din mediul rural, cu cei care au mai puține șanse. Nu este nevoie de vreun program național extrem de sofisticat, este destul de simplu să te adresezi lor cu niște proiecte simple, directe, foarte practice, care să aibă o finalitate extrem de concretă, așa cum este și proiectul nostru și anume orientat direct spre angajarea lor în final, în piața muncii.