Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China va descuraja avorturile pentru a crește natalitatea

familie_china.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

China va descuraja avorturile şi va lua măsuri pentru a face mai accesibil tratamentul de fertilitate, cu scopul de a creşte una dintre cele mai scăzute rate ale natalităţii din lume, a anunţat, marţi, autoritatea naţională de sănătate, relatează Reuters.

​Rata de fertilitate a Chinei de 1,16 în 2021 a fost cu mult sub standardul OCDE de 2,1 pentru o populaţie stabilă şi printre cele mai scăzute din lume.

China va promova sănătatea reproductivă pentru a spori gradul de conştientizare a publicului, ”prevenind în acelaşi timp sarcinile nedorite şi reducând avorturile care nu sunt necesare din punct de vedere medical”,  Reuters.

Anunţul vine în condiţiile în care politica fără compromisuri ”zero-COVID” a Chinei de a reduce focarele prin impunerea de carantine stricte ar fi putut cauza daune profunde dorinţei de a avea copii, spun demografii.

Demografii spun că naşterile vor atinge minime record în acest an în China, scăzând sub 10 milioane faţă de cele 10,6 milioane de copii născuţi anul trecut – un procent cu 11,5% mai mic decât cel înregistrat în 2020.

În ultimul an, autorităţile chineze au început să introducă măsuri precum deduceri fiscale, concediu de maternitate mai lung, asigurări medicale îmbunătăţite, subvenţii pentru locuinţe, bani suplimentari pentru un al treilea copil şi ieftinirea meditaţiilor private.

Potrivit autorităţii chineze de sănătate, măsurile sunt cruciale pentru ”promovarea dezvoltării echilibrate pe termen lung a populaţiei”.

Numărul avorturilor realizate a fost de peste 9,5 milioane între 2015 şi 2019, potrivit unui raport al Comisiei Naţionale de Sănătate publicat la sfârşitul anului 2021. China, care a impus o politică a copilului unic între 1980 şi 2015, a recunoscut oficial că se află în pragul unei scăderi demografice. A înlocuit acea politică cu o politică care permite cuplurilor să aibă doi copii în 2016 şi a schimbat-o din nou în 2021, permiţând cuplurilor căsătorite să aibă până la trei copii.