Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Taxa PLF | Cum puteți primi banii înapoi pentru amenzile plătite în pandemie

avion_pandemie.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com

De astăzi, românii care au plătit amenzi, în pandemie, pentru necompletarea formularului digital de intrare în țară (PLF) vor putea să depună o cerere pentru restituirea banilor la organul fiscal local unde au domiciliul. Procedura și cererea de restituire a banilor au fost stabilite prin ordin al ministrului Dezvoltării, publicat marți în Monitorul Oficial. 
Obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerului PLF la intrarea în România a fost introdusă în decembrie 2021 și eliminată în luna martie 2022.

Procedura de restituire de către organele fiscale locale a amenzilor plătite de români pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) la intrarea în țară a fost aprobată marți, prin ordin al ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, și publicată în Monitorul Oficial. Inițial, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar în februarie Guvernul a redus pragul minim al amenzii la 500 de lei, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.
Pentru restituirea amenzilor achitate, românii trebuie să depună la organul fiscal local unde își au domiciliul, în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin al ministrului Dezvoltării, o cerere de restituire. Cererea de restituire se depune la organul fiscal local competent în format letric sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, împreună cu o copie a actului de identitate, potrivit Hotnews.ro. Cererea e însoțită de copii ale procesului verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată și trebuie să cuprindă următoarele elemente:

a) numele și prenumele solicitantului;
b) codul numeric personal;
c) domiciliul solicitantului;
d) suma și natura creanței solicitate la restituire;
e) codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
f) banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.
Ce se întâmplă după ce depui cererea. Cât ai de așteptat
Potrivit procedurii, după primirea cererii de restituire, organul fiscal local competent efectuează verificarea acesteia, a documentației anexate și a datelor din evidența pe plătitori.

Dacă organul fiscal local competent consideră că are nevoie de documente suplimentare relevante soluționării cererii, solicită prezentarea acestora. Termenul de 45 de zile prevăzut pentru soluționarea cererilor de restituire se prelungește cu perioada cuprinsă între data la care s-a comunicat solicitarea de informații suplimentare și data înregistrării primirii acestor informații la organul fiscal local competent.
Obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerului PLF la intrarea în România a fost introdusă în decembrie 2021 și eliminată în luna martie 2022. S-au dat aproape 150.000 de amenzi în valoare de peste 360 milioane de lei pentru lipsa PLF.