Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


1 din 10 incendii de pădure din Franța este provocat de piromani

ap22222343126009.jpg

Incendii padure Franta
Pentru incendiile provocate, în Franța, pedepsele se dau în funcție de suprafața distrusă
Sursa imaginii: 
Associated Press

Este și cazul incendiilor din Gironde la stingerea cărora participă și pompierii români care au răspuns apelului președintelui Emanuel Macron. Acesta a accesat Mecanismul European de Protecție civilă săptămâna trecută. Emmanuel Dupuy, președinte al Institutului de Prospecție și Securitate în Europa spune că răspunsul rapid al României la solicitarea Franței arată intensificarea colabărării bilaterale, atât în materie de protecție militară, cât și civilă.

 

77 de pompieri români și vehicule de stingere a incendiilor se luptă contra focului în Franța. Emmanuel Dupuy afirmă că în ultimele zile, au ars în regiunea Gironde, din sud-vestul Franței, păduri de suprafața Parisului. Vremea extrem de caldă, dar și piromanii sunt vinovați de incendii: „Întrebarea dumneavoastră are un răspuns evident: căldura excepțională... Vorbim de mai mult de 10 grade celsius peste mediile sezonului. Aceasta provoacă uscarea solului care vulnerabilizează ecosistemul. Un al doilea element: în Franța, 10% din incenciile de pădure sunt de origine criminală, cu puncte de aprindere simultane din mai multe locuri. Este vorba, de exemplu, despre incendiile care au mistuit mai multe zile regiunea Gironde, așadar un factor agravant. De aceea vor fi lansate anchete penale în următoarea perioadă. Sunt acte voluntare, deliberate, a unor oameni care vor să atragă atenția asupra lor, piromanii, un fenomen cunoscut de multă vreme și accidente. În al doilea caz se poate întâmpla. În contextul unui sol inflamabil din cauza creșterii temperaturilor, se pot întâmpla incidente ca cel din Veron, unde incendiile au pornit de la motorul supraîncălzit al unei mașini agricole. La cele accidentale contribuie și numărul mare de turiști în zonele pentru petrecerea vacanței, în locuri precum campingurile, unde turiști neatenți nu controlează grătarele sau alte surse de foc.”

Anchetele au început în Franța, iar pedepsele pe care le primesc cei vinovați de incendii se calculează în funcție de suprafețele distruse.

Zeci de pompieri români au răspuns, așadar, la apelul președintelui francez, alături de colegi din alte țări. Emmanuel Macron a lăudat imediat solidaritatea europeană. Emmanuel Dupuy, profesor de geopolitică la Institutul de Studii al Relațiilor Internaționale din Franța, punctează faptul că prezența rapidă a românilor pe teren face parte din accelerarea cooperării dintre cele două țări în materie de securitate.

„Cooperarea în domeniul securității civile, care vede forțele de securitrate civilă române ajutându-le pe cele franceze, se înscrie în intensificarea cooperării bilaterale. Știm că aceasta se intenstică de când s-au instalat în România, 700 de militari francezi în cadrul Minsiunii Aigle. Această cooperare se mișcă într-un crescendo, este tot mai evidentă în contextul situației de securitate în Ucraina, Franța ți România confirmând necesitatea de întărire a pilonului Oriental al NATO.

Batalionului de alertă a Forței de Reacție Rapidă a NATO se intărește prin misiunea Aigle a Franței care a dizlocat mai întâi 500 de militari, numărul lor a ajuns la 700, iar, în câteva săptămâni, vor fi o mie de militari.

Fac o paralelă aici pentru a descrie acest momentum în care Parisul și Bucureștiul acționează pe două planuri pentru securitatea continentului European, fie ea militară, dar și în ceea ce privește mediul.”