Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum s-a modificat sentimentul ucrainean privind identitatea în ultimii 30 de ani

medium-shot-woman-holding-ukranian-flag.jpg

identitate ucraineana
Numărul locuitorilor Ucrainei care se consideră în primul rând cetățeni ucrainieni, s-a dublat din 1992
Sursa imaginii: 
Freepik.com

În urmă cu 30 de ani,  45,6% din oameni se idetificau drept cetățeni ucrainieni, dar acum 85% dintre se consideră în primul rând cetățeni ai Ucrainei.  Analiza Institutului Internațional de Sociologie din Kiev, realizată în perioada6-20 iulie 2022, a urmărit să afle identitatea pe care o simt oamenii în contexte teritoriale și politice variate.

La sondajul telefonic au participat adulți care locuiau în Ucraina la momentul chestionarii, notează publicația ucraineană Suspilne.

La întrebarea „Cine te consideri în primul rând?”, aproape 85% dintre respondenți au ales varianta de răspuns „Cetățean al Ucrainei”. Peste 6% se consideră se consideră rezidenți ai localității sau ai regiunii lor. Aproape 4% s-au autointitulat cetățean al lumii sau al Europei. Aproximativ 3% se consideră reprezentanți ai unui grup etnic sau al unei națiuni. Ușor sub 1% dintre respondenți se consideră cetățeni ai fostei Uniuni Sovietice.

Cifra scade puțin în estul Ucrainei: astfel, 81% dintre ucrainienii care vorbesc rusa se consideră în primul rând cetățeni ucrainieni. În ceea ce îi privește pe etnicii ruși care locuiesc în estul Ucrainei, 78% dintre ei se consideră în primul rând cetățeni ai Ucrainei.

În rândul tinerilor, identitatea cetățean ucrainean se regăsește la 85% dintre respondenți. De asemenea, în acest grup există o rată zero de răspuns „cetățeni ai fostei URSS.”

În grupa cea mai în vârstă, de 70 de ani și peste, 7,1% dintre respondenți simt în primul rând ca aparținând la un anumit grup etnic, iar 3,2 % dintre ei se simt cetățeni ai fostei Uniuni Sovietice.

Un alt sondaj recent al aceluiasi Institut din Kiev,  a arătat că majoritatea ucrainenilor - 64% au o atitudine negativă față de dictatorul sovietic Iosif Stalin, cu 27% mai mult decât înainte de 2014 și Euromaidan.  Acel studiu arată că  5% dintre ucrainieni au o atitudine pozitivă, iar alți 23% dintre respondenți sunt indiferenți față de dictator. Înainte de Euromaidan, 23% dintre ucrainieni aveau o atitudine pozitivă față de Stalin.