Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cod portocaliu de caniculă și ploi abundente în jumătate de țară

cod_portocaliu.jpg

Codul portocaliu de caniculă în județele Caraș Severin, Timiș și Arad
Sursa imaginii: 
meteoromania.ro

Trei județe din vestul țării sunt vineri sub avertizare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat. Totodată, căldura va afecta mare parte din țară. Meteorologii au emis și o avertizare cod galben de ploi abundente până luni dimineață. 

Codul portocaliu afectează vineri zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad, unde valul de căldură se va intensifica. Aici se vor înregistra frecvent temperaturi de 38...39 de grade și izolat 40 de grade.

Vineri și sâmbătă (19 și 20 august), valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18...21 de grade. În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

De sâmbătă ora 12.00 până luni la ora 10.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Pentru aceste zone, ANM a emis un cod galben. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.