
Social
Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, despre noua generație de vaccin anticoronavirus
stefan_dascalu.jpg

Ștefan Dascălu: Marea Britanie este prima țară care a aprobat acest vaccin bivalent împotriva tulpinii BA1 de Omicron și tulpina originală Wuhan, care este ținta vaccinurilor pe care le-am avut până acum. Este un vaccin care și-a demonstrat eficacitatea în studiile clinice, mult mai bună față de aceste noi tulpini de coronavirus. Așteptăm cu interes momentul în care va fi aprobat și în alte țări, nu doar în Marea Britanie. Demersurile au început deja. Este un vaccin pe care îl așteptam cu toții, dată fiind eficacitatea mult mai bună. Până acum, ce am avut, fiind dezvoltat pe tulpina inițială a suferit o scădere a eficacității din cauza acestor mutații care au tot apărut în cadrul proteinei Spike a virusului. După cum spuneam, această actualizare este binevenită pentru că sporește eficacitatea vaccinului.
Reporter: A început vaccinarea cu acest ser în Marea Britanie?
Ștefan Dascălu: Deocamdată încă se discută cine ar trebui să primească această a patra doză de vaccin. Sunt prioritizate persoanele vulnerabile, cei care au în grijă persoane vulnerabile, medicii. Deocamdată nu este un vaccin care a intrat 100% și a devenit disponibil pentru toată lumea tocmai pentru că și vaccinurile pe care le aveam până acum au rămas suficient de bune pentru a preveni simptomatologia severă cu SarsCov2. În același timp ne gândim că în Marea Britanie, dar și în alte țări ale lumii deja vorbim despre o rată foarte mare de infectare care a rezultat într-o imunizare prin infecție a multor oameni. Aceste vaccinuri sunt recomandate în condițiile în care sistemul imunitar al individului fie nu a mai fost expus, fie are o eficacitate mult mai scăzută din cauza unor condiții preexistente.
Rep: Care este situația sanitară în Marea Britanie în momentul de față? Câte infectări sunt pe zi?
Ștefan Dascălu: În Marea Britaniei este politica de "living with covid". Se încearcă obișnuirea cu virusul din această perspectivă pentru că nu este sustenabil să se mai introducă restricții naționale așa cum au fost până acum. Această politică foarte relaxată a dus la un număr foarte mare de cazuri zilnice. Vorbim de zeci de mii sau chiar sute de mii de cazuri într-un interval foarte scurt de timp. Modul prin care a fost gestionată această politică de sănătate publică, pe un context al unei acoperiri vaccinale de peste 90%, cuplat trecere prin boală și expunerea la virus a multor persoane înainte, a făcut ca severitatea simptomelor și mortalitatea să fie foarte scăzute. Din perspectiva asta a fost implementat corect. Acest nou vaccin va reduce în continuare severitatea pandemiei în Marea Britanie și sperăm noi, cât mai curând și în alte țări.
Rep: S-a spus la un moment dat că subtulpinile noi ale Omicron afectează mai ales copiii. S-a demonstrat acest lucru?
Ștefan Dascălu: Tulpinile respective sunt mult mai infecțioase față de ce am avut inițial. Evident că cei mici sunt mai predispuși să contacteze virusul. Sunt niște manifestări simptomatice pe care le vedem și la cei mici, dar adesea ei fac forme mult mai ușoare decât adulții. Dar vaccinarea este recomandată și copiilor pentru a perîntâmpina orice formă severă pe care o putem regăsi și la cei mici. Chit că se întâmplă rar, acestea se întâmplă, iar prin vaccinare putem reduce incidența unor astfel de manifestări.
Rep: Așadar, avem un vaccin actualizat. Ce se va întâmpla la toamnă când ar putea apărea noi variante ale Omicron?
Ștefan Dascălu: Trebuie să ne obișnuim cu ideea că virusul încearcă să scape de armele pe care le folosim împotriva lui. Vorbim și de vaccinuri și de tratamente. Ideea este că dacă reușim să preîntâmpinăm acest fenomen și să actualizăm vaccinurile și să adaptăm schema de tratament într-un mod cât mai eficient, la care adăugăm și măsurile de precauție, pe care încă trebuie să le ținem. Chit că nu mai sunt obligatorii în multe circumstanțe, consider că este de responsabilitatea fiecărui individ să continue aceste măsuri de purtare a măștii, spălarea pe mâini și de igienă sporită. Ele vin la un cost foarte mic față de prețul pe care mulți, din păcate, l-au plătit deja din cauza infecției cu SarsCov2. Acest vaccin, modul în care se va desfășura pandemia în continuare ne fac să ne gândim că severitatea a scăzut. Foarte mulți oameni au fost deja expuși la virus. Din fericire, mulți dintre ei au fost și vaccinați. Au avut o simptomatologie mai ușoară. Dar, o dată pentru totdeauna trebuie să ne scoatem din cap ideea că vaccinurile, cel puțin cele pe care le avem acum, pot oferi o protecție 100% împotriva infecției. Până la urmă, scopul vaccinării rămâne unul esențial, anume de reduce numărul de infectări și de a oferi oamenilor care suferă infecția o posibilitate mult mai bună de a se recupera în timp util, de a nu face forme severe și să moară.