Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muzeu unic în România, la Pitești: Muzeul Comunismului pentru Copii

afis_muzeu.jpeg

Sursa imaginii: 
FB Muzeul comunismului pentru copii

S-a lansat Muzeul Comunismului pentru Copii – un muzeu unic în România care permite celor mici să arunce o privire clară asupra istoriei recente a României. Muzeul poate fi vizitat și online, acolo unde se găsește și un manual special pentru copii, care poate fi descărcat și folosit atât de cei mici cât și de cei mari. Muzeul Comunismului pentru Copii funcționează la Pitești, chiar la Memorialul Închisoarea Pitești. Cum a venit ideea și mai ales cum a prins contur povestește la RFI Maria Axinte, fondatoarea muzeului

Maria Axinte: Ideea a pornit de la faptul că noi la Memorialul Închisoarea Pitești nu puteam permite vizitele copiilor sub 12 ani pentru că subiectul este foarte dur. Suicid, blasfemii, fenomenul Pitești în sine este ceva foarte dur. Am făcut inițial ateliere. Apoi am publicat un album pentru copii. Dar ni se părea că nu este suficient și că au nevoie de mai mult. Copiii erau și foarte curioși. Am decis să facem un muzeu al comunismului pentru copii. Simțeam că este această nevoie printre cei mai tineri.

Reporter: Înțeleg că muzeul a stârnit curiozitate chiar de la lansare. E luat cu asalt de grupuri de copii.

MA: Astăzi e deschiderea între 10 și 19. De asta am și vrut să avem mai multe ore în ziua deschiderii în care copiii să poată explora. Deschidem doar două camere din cele șase pe care le-am planificat. Este un proiect finanțat de AFCN. Am vrea să aibă timp să exploreze, să stea, să deseneze, să participe la ateliere. Am încercat să avem o zi întreagă în care copiii pot veni și să nu fie prea multă înghesuială dat fiind spațiul foarte restrâns.

Rep: Cum ați gândit atelierele, activitățile. Vorbim despre copii și subiectul este destul de delicat.

MA: Mai avem experiența atelierelor pentru copii, nu la vârste sub 10 ani. Dar lucram deja cu specialiști precum Ioana Hașu. La proiectul acesta am lucrat cu Iulia Iordan, educatori muzeali, istorici, oameni care au mai făcut lucrul acesta. Noi, prin experiența noastră, ne-am adunat o echipă care cunoaște deja și subiectul comunismului și ce înseamnă ateliere pentru copii. Am încercat să facem ateliere interactive prin care copiii să înțeleagă mai bine comunismul, participând într-un fel la evenimentele din trecut. De exemplu să voteze și să li se fure voturile ca să înțeleagă cum s-a instaurat comunismul. Sau li se spune că li se spune că li se iau obiecte prețioase ca să înțeleagă despre ce a fost colectivizarea. Sunt tot felul de elemente care fac ca experiența unui atelier și a unei vizite la muzeu să fie mai interesantă și interactivă.


Sursa imaginii: 
FB Muzeul comunismului pentru copii

Rep: Cum răspund copiii după această experiență? Ce ne puteți spune?

MA: În primul rând copiii sunt foarte curioși. În al doilea rând le place să se joace, le place să deseneze, să ne lase feedback. Peste tot avem presărate elemente pe care copiii ne pot scrie ce impresii au, ce idei au, să ne dea și ei idei pentru ce am putea să facem mai departe în acest muzeu. S-au arătat deschiși, doritori să participe, să contribuie.

Rep: Înțeleg că o mare surpriză e că atunci când îi întrebi ce știau despre comunism foarte mulți dintre ei nu știu să spună nimic?

MA: Da, însă adevărul e că ne-au surprins anumite răspunsuri. Noi i-am întrebat cu ce cuvinte asociază comunismul și destul de des am auzit cuvintele închisoare, cozi, limitare, că nu puteai ieși din țară. Nu credeam că vor asocia copiii comunismul cu aceste cuvinte. Am crezut că vor spune despre lipsa alimentelor sau că nu era televizor. Se pare că au câteva idei despre ce a fost comunismul, doar că nu le pot pune cap la cap. De altfel, asta încercăm să facem. Să punem cap la cap informația ca pentru ei să fie mult mai logică succesiunea evenimentelor.


Sursa imaginii: 
FB Muzeul Comunismului pentru Copii

Rep: Înțeleg că pentru unii dintre ei astăzi chiar a fost o experiență unică. Au avut ocazia să să interacționeze și să vadă în carne și oase un supraviețuitor al închisorii de la Pitești.

MA: Așa este, un obișnuit al Memorialului este deja domnul Sergiu Rizescu, președintele Asociației foștilor deținuți politici din România. Au avut norocul și șansa să îl găsească aici și să le povestească despre experiența lui, el fiind închis chiar la Închisoarea Pitești în studenție.

Rep: Cum a reacționat copiii?

MA: Au rămas cu gura căscată și l-au ascultat o jumătate de oră aproape fără să se miște pe holurile Memorialului. Au fost foarte curioși.

Rep: Asta în condițiile în care ei nu își imaginau că mai există în viață supraviețuitori. Părea că vorbim de istorie.        

MA: Este o experiență unică. Mulți dintre supraviețuitori s-au dus deja, iar cei rămași sunt destul de rari. Cu siguranță nu au mai întâlnit până acum.

Le-a vorbit: despre chestiuni generale, despre problema lipsei hranei în închisoare, problema anchetelor de la Securitate, care erau foarte dure. Dar a pus și probleme de conștiință. Spre exemplu, racolarea lui eșuată ca informator al Securității. A vorbit despre faptul că s-a simțit foarte liber în închisoare în momentul în care a refuzat să fie colaborator al Securității. Despre elemente de genul acesta le-a vorbit copiilor.

Rep: Și copiii ce întrebări i-au pus?

MA: Sincer, nu au mai avut nicio întrebare. Eu cred că au fost foarte uimiți de ce li s-a povestit. Nu au mai auzit niciodată din gura unui supraviețuitor toate aceste evenimente.


Sursa imaginii: 
FB Muzeul comunismului pentru copii

Rep: Ce vă propuneți cu acest muzeul al comunismului pentru copii? În primul rând să rămână acolo, să continue. Cine să vină? Ce așteptări aveți?

MA: În continuare muzeul rămâne deschis. Muzeul comunismului pentru copii este deschis de joi până duminică între 11 și 18. Deja avem un manual de istorie a comunismului care se poate descărca de pe site-ul nostru, comunismulpentrucopii.ro. Avem și un caiet de lucru printat pe care copiii îl pot lua aici la Memorial și se pot juca și face exerciții pe acest caiet și jurnal. Pe viitor vrem să deschidem și restul de patru camere din muzeu. Deocamdată am deschis doar două camere. În continuare lucrăm la acest muzeu.

Rep: Ar trebui să fie conștienți de existența lui și profesorii de istorie.

MA: Noi suntem în legătură cu foarte mulți profesori de istorie, mai ales de aici din Argeș. Sunt foarte deschiși. O parte din ei sunt și parteneri în acest proiect. Cu siguranță că atunci când va începe școala vor începe să vină grupuri destul de multe.

Rep: Se vorbește foarte mult în această perioadă despre nevoie de a se învăța despre istoria recentă în școli. E manualul pe care îl aveți o soluție? Ar trebui făcut mai mult?

MA: Cu siguranță noi credem că este o soluție pentru că este o incursiune în istoria comunismului de la A la Z într-o formă grafică foarte interesantă, cu exerciții, cu biografii, astfel încât copiii să înțeleagă cum a ajuns România să fie comunistă, de ce și cum a rămas la putere Partidul Comunist în România, ce s-a întâmplat în epocile Dej și Ceaușescu.

Vorbim despre represiune, colectivizare, naționalizare, viață cotidiană. Toate aceste elemente care se regăsesc și în programa școlară există și în acest manual. Și copiii și profesorii au toate șansele să găsească toate răspunsurile la problemele cele mai importante legate de comunism în acest manual digital. 

 
Maria Axinte, fondatoarea Muzeului Comunismului pentru Copii