Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce medicii români și-ar dori legalizarea canabisului medicinal

franta_da_unda_verde_utilizarii_canabisului_ca_tratament_pentru_pacientii_atinsi_de_scleroza_in_placi_tulburari_ale_sistemului_nervos_epilepsie.jpg

Franta da unda verde utilizarii canabisului ca tratament pentru pacientii atinsi de scleroza în placi, tulburări ale sistemului nervos, epilepsie.
Franta da unda verde utilizarii canabisului ca tratament pentru pacientii atinsi de scleroza în placi, tulburări ale sistemului nervos, epilepsie.
Sursa imaginii: 
iStock

Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia sau Portugalia sunt câteva dintre țările europene care au legalizat utilizarea canabisului în scop medicinal. Un proiect de act normativ pentru utilizarea canabisului în scop medical a fost inițiat și în România, în urmă cu trei ani. 

Proiectul a trecut tacit de Senat, iar la Camera Deputaților a rămas în sertar la comisii. Ministerul Sănătății se opune adoptării proiectului de lege privind legalizarea canabisului în scop medical în România, ca analgezic pentru pacienții cu boli cronice în fază terminală. Alexandru Rafila a confirmat că Ministerul Sănătății își menține punctul de vedere negativ emis în anul 2021.

„Apropo de canabis sau de derivații din canabis. E vorba despre respectarea legislației europene în materie, noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului, și în momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți - așa cum primește orice alt produs farmaceutic, pentru că ne referim la produse farmaceutice - bineînțeles că și România se va adapta legislației europene.”, a fost explicația lui Alexandru Rafila.

Medicii români doresc și ei legalizarea canabisului în scop medical. Bogdan Pană, medic specialist neurolog, a explicat la RFI de ce este necesar.