
Social
Eurostat: În România, fetele părăsesc casa părintească cu aproape 5 ani mai repede decât băieții. Cum e situația în Europa
Vârsta medie la care pleacă tinerii din România din casa părintească.

În medie, în UE, în 2021, tinerii părăseau casa părintească la 26,5 ani – fetele, la 25,5 ani, iar băieții la 27,4 ani, o tendință observată încă de anul trecut.
Portugalia, Croația, Slovacia, Grecia și Bulgaria au înregistrat cele mai mari vârste medii de părăsire a locuinței părintești, de 30 de ani și peste. În schimb, în state precum Estonia, Danemarca, Finlanda și Suedia, media de vârstă la care tinerii nu mai stau cu părinții a fost de 23 de ani sau mai puțin.

Datele Eurostat arată și tendințe diferite când vine vorba de gen. În 11 țări din UE (Croația, Portugalia, Slovacia, Bulgaria, Grecia, Slovenia, Italia, Malta, Spania, România și Polonia), băieții au părăsit casa unde locuiesc cu părinții, în medie, după vârsta de 30 de ani. În schimb, fetele au plecat din casa părintească după această vârstă doar în 2 țări (Portugalia și Croația).

România înregistrează cea mai mare diferență de gen din UE atunci când vine vorba despre părăsirea casei părintești: 4,7 ani. Fetele pleacă în medie la vârsta de 25,6 ani, iar băieții la 30,3 ani. În Bulgaria diferența este de 3,5 ani.
La polul opus, se află Suedia, cu o disparitate de gen de 0,4 ani, Danemarca – 0,5 ani și Irlanda 0,9 ani.
Printre explicațiile pentru vârsta tot mai înaintată la care se mută ținerii de acasă se numără și pandemia de Covid-19 care i-a determinat pe mulți să rămână în casa părintească, dar și costurile tot mai ridicate ale chiriilor.
Țările în care tinerii părăsesc gospodăria părintească la o vârstă mai înaintată au mai puține șanse de a participa activ pe piața forței de muncă pentru tineri, mai arată datele Eurostat.
Grafică realizată de Ioana Staicu