Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova va adera la Tratatul Sistemului european de informații privind vehiculele și permisele de conducere

20220907-_m3_4307.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat, miercuri, proiectul pentru aderarea Republicii Moldova la Tratatul Sistemului european de informații privind vehiculele și permisele de conducere (EUCARIS), semnat în iunie 2000, și la Protocolul de modificare a Tratatului, semnat în iunie 2017. Sistemul european de informații reprezintă un sistem comun de schimb de date și informații referitoare la vehicule și permise de conducere.

Potrivit autorităților, punctul forte al acestui sistem constă în schimbul rapid și interactiv de date, acest lucru fiind important la verificarea înmatriculării vehiculelor, în lupta împotriva furtului de mașini și fraudei documentelor aferente. Prin urmare, Republica Moldova va beneficia de acces la un sistem performant de evidență în domeniul înmatriculării vehiculelor și permiselor de conducere, precum și va deține date actuale și exacte în acest sens.

Aderarea R.Moldova la Tratat și Protocol va avea un impact pozitiv prin îmbunătățirea situației rutiere pe teritoriul țării, reducerea discrepanțelor legate de gradul de siguranță rutieră, reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere, scăderea numărului de accidente cu consecințe grave, precum și responsabilizarea conducătorilor auto și conștientizarea riscurilor asociate normelor rutiere. 

Obiectivul de bază al Tratatului este acordarea de sprijin în prevenirea, investigarea și urmărirea actelor ilegale împotriva reglementărilor normative a fiecărui stat parte, în domeniul permiselor de conducere, a înmatriculării vehiculelor, a altor fraude și acte criminale cu privire la vehicule sau înmatricularea acestora.