Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câți români suferă de tulburări de alimentație și care sunt riscurile

Peste 400.000 de persoane din România suferă de o tulburare vizibilă de alimentație, potrivit estimărilor Asociației pentru Prevenirea și Tratarea Tulburarilor de Alimentatie (APTTA)

Consultantul în nutriție Ana Szabadszalasi atrage atenția că tulburările de comportament alimentar sunt considerate boli psihice care pot pune în pericol viețile persoanelor care suferă de acestea. În plus, subliniază ea, în afara ajutorului pe care îl poate oferi un nutriționist, este necesară și intervenție psihologică sau psihiatrică. De altfel, bolile de alimentație au cele mai mari rate de mortalitate dintre toate bolile psihice, mai atrage atenția și APTTA.

 

APTTA menționează că 20% dintre oamenii care suferă de anorexie nervoasă vor muri prematur din cauza complicațiilor cauzate de boala de alimentație, incluzând aici suicidul și probleme cardiace.

 

Specialista în nutriție ne-a explicat că nu doar femeile, ci și bărbații, indiferent de vârstă, suferă de tulburările de alimentație. Mai mult, anorexia este a treia cea mai comună boală cronică printre adolescenți, mai arată APTTA.

 

„Bărbații sunt <<mai ingineri>> și nu au problema asta de mâncat emoțional de obicei”, a mai menționat consultant în nutriție. Statisticile arată că 10%-15% dintre cei care suferă de anorexie sau bulimie sunt bărbați.

 

Din cauza presiunii sociale asupra aspectului fizic și a faptului că apar foarte multe informații legate de „dietele minune”, Ana Szabadszalasi consideră că pe termen lung efectele nu sunt cele dorite: „Nu este sustenabil pe termen lung, după fiecare dietă rapidă, metabolismul nostru bazal scade, ajungem să fim nevoiți să mâncăm mai puțin ca să ne hrănim și să ne menținem la o anumită greutate și asta nu ne spune nimeni la început.”. 

 

Tinerii reprezintă de asemenea un procent relevant când vine vorba de bolile de alimentație, un studiu al Asociației pentru Prevenirea și Tratarea Tulburarilor de Alimentatie (APTTA) arată că 1 din 100 de adolescente cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani suferă de anorexie nervoasă.