Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele de la granița UE extind barierele fizice pentru a opri migranții (analiză Info Migrants)

9801d1280bdcea0dafbd2419ae71b4cbe86a51b6.jpg

Imagine din arhivă: O secțiune a gardului de la granița dintre Grecia și Turcia, din Alexandroupolis, Grecia, 10 august 2022. Fotografie realizată pe 10 august 2021
Sursa imaginii: 
Alexandros Avramidis/Reuters via Info Migrants

Grecia a confirmat că va extinde gardul de oțel de la granița cu Turcia pentru a-i împiedica pe migranți să intre în țară. Dar un zid similar dintre Lituania și Belarus este „distrus în mod intenționat” pentru a-i ajuta pe migranți să ajungă în UE.

Statele de la granița Uniunii Europene continuă să construiască bariere fizice puternic fortificate și monitorizate pentru a-i împiedica pe migranți să pătrundă în blocul european.

Săptămâna trecută, Grecia a prezentat planurile de a extinde un gard de la granița de nord cu Turcia de la 40 de kilometri la 140 de kilometri, cu scopul de a-i opri pe migranți. De asemenea, va angaja 250 de polițiști de frontieră și va moderniza sistemele de supraveghere din zonă.

Gardul din beton și sârmă ghimpată, început în 2012, a fost extins pentru ultima dată în 2021, la un după ce mii de persoane care își căutau azil au încercat să treacă în Uniunea Europeană prin granița de nord a Greciei, Turcia spunând atunci că nu îi va opri.

În 2015 și 2016, foarte mulți migranți din Siria, Irak și Afganistan au ajuns în Grecia, în special prin Turcia. De atunci, numărul persoanelor care sosesc în Grecia a scăzut drastic, însă autoritățile elene spun că în ultimele luni au oprit un număr semnificativ de migranți să intre în țară.

În primele șapte luni ale anului, autoritățile au arestat peste 7.480 de migranți la graniță, dintre care aproximativ 3.550 se aflau în Evros, potrivit cifrelor poliției.

Vecinii UE „folosesc migrația pe post de armă”

În timpul unei vizite de la începutul săptămânii în regiunea Evros, ministrul grec al Protecției Civile, Takis Theodorikakos, a declarat că planurile de extindere a gardului de la frontieră își doresc să transmită un mesaj clar privind determinarea Greciei „împotriva celor susțin suferința umană pentru a servi interese ascunse” și, făcând referire la guvernul turc, „împotriva celor care folosesc migrația pe post de armă în încercarea de a șantaja Europa”.

Aceleași acuzații au fost aduse și altor state care se învecinează cu UE – în special Belarus, care a fost acuzată că a lansat un „atac hibrid” asupra Uniunii Europene în 2020, aducând migranți din Orientul Mijlociu la Minsk și ajutându-i să treacă granița în statele de la granița UE – Polonia, Letonia și Lituania.

Toate cele trei țări au ridicat de atunci bariere împotriva migranților, Lituania anunțând finalizarea zidului de oțel de 502 kilometri la sfârșitul lunii trecute.


Imagine din arhivă: Muncitorii instalează un gard de patru metri înălțime la granița cu Belarus din Druskininkai, Lituania, pe 4 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
Janis Laizans/Reuters via Info Migrants

„Distrugere intenționată”

Însă, bariera, care are patru metri înălțime, a intensificat deja tensiunile dintre Lituania și Belarus. Marți, 7 septembrie, guvernul lituanian și-a acuzat statul vecin de „cazuri repetate de distrugere intenționată” a structurii.

Într-o declarație oferită reprezentantului Belarusului în Lituania, Ministerul de Externe lituanian a cerut guvernului de la Minsk să „ia toate măsurile necesare cât mai curând posibil pentru a se asigura că astfel de incidente nu se mai repetă în viitor”.

Oficialii de la Belarus au fost implicați în distrugerea barierei și au ajutat migranți ilegali să treacă granița, se mai arată în declarație.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a Info Migrants.