Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muncitorii străini din Qatar riscă să fie deportați protestează (analiză France 24)

O captură de ecran dintr-un videoclip în care este prezentat protestul muncitorilor companiei de construcții Mesteilla MCC care nu și-au primit salariile, în Doha, 3 aprilie 2022.

O captură de ecran dintr-un videoclip în care este prezentat protestul muncitorilor companiei de construcții Mesteilla MCC care nu și-au primit salariile, în Doha, 3 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
ganeshthaquree0 via France 24

În timp ce Qatarul se pregătește să găzduiască Campionatul Mondial de Fotbal din noiembrie, țara atrage din nou critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului. Timp de mai multe luni, angajații unei companii de construcții au protestat pentru că nu-și au primit salariile. Dar, pe 14 august, guvernul din Qatar i-a arestat pe câțiva dintre aceștia și i-a expulzat.

Cel puțin 60 de muncitori angajați de către firma de construcții Al Bandary – unii dintre aceștia nefiind plătiți de șapte luni de zile – au blocat traficul în fața sediului companiei din Doha, pe 14 august.

Protestul a făcut parte din campania #PayUpFIFA, care luptă pentru muncitorii care nu și-au primit salariile.

Guvernul din Qatar a declarat pentru AFP că „un număr de protestatari au fost arestați pentru încălcarea legilor de securitate publică”, adăugând că „o minoritate de oameni care nu au protestat pașnic și au încălcat legile de securitate publică vor fi expulzați prin ordin judecătoresc”. De asemenea, guvernul din Qatar a precizat că va plăti toate salariile angajaților.

Nimroud, observatorul France 24 (nu este numele său real), care lucrează ca paznic, a vizitat clădirea în care stăteau muncitorii Al Bandary în municipalitatea Al Mukaynis pe 28 august – dar era goală.

Clădirea care găzduia muncitorii Al Bandary era pustie. Nu era nimeni acolo. Camerele erau întoarse cu susul în jos. Își lăsaseră hainele, erau saltele, somiere întoarse, ustensile de bucătărie, etc.

„Cei din țările arabe și Bangladesh ne-au spus că nu au fost încă plătiți”

Mustafa Qadru este fondatorul Equidem, ONG-ul britanic pentru drepturile muncitorilor migranți, care a raportat arestarea angajaților de la Al Bandary pe 23 august.

„Ceea ce știm cu siguranță este că peste 60 de muncitori au fost arestați. Unii muncitorii cu care păstrăm legătura ne-au spus că sunt mult mai mulți: între 270 și 300. Totuși, nu știm dacă au părăsit toți țara. Nu știm nici câți dintre muncitorii care au fost arestați sunt încă închiși. Țin legătura cu muncitorii nepalezi expulzați și mi-au spus că toți compatrioții lor și-au primit în sfârșit salariile și că au fost cu toții expulzați. Cu toate acestea, cei din țările arabe și Bangladesh ne-au spus că nu au fost încă plătiți.De asemenea, duminică, 28 august, un muncitor ne-a spus că angajații din țările arabe sunt încă închiși. Dar nu știm câți. Guvernul din Qatar nu ne oferă astfel de informații”, spune el.

Echipa France 24 Observers nu a putut să intre în legătură cu Ministerul Muncii din Qatar și compania Al Bandary.

Demonstrația de pe 14 august a fost de fapt punctul culminant al unei mișcări de protest organizată de angajații Al Bandary, care a început în martie și a continuat timp de luni de zile, așa cum se arată în videoclipurile publicate pe TikTok.

În videoclipul de mai jos, muncitorii sunt adunații pe marginea șoselei, în afara orașului Doha.

 

 

Videoclip publicat pe 14 martie, în care apare un grup al muncitorilor Al Bandary, adunați pe marginea șoselei.

 

 

Videoclip publicat pe 5 iunie, în care apare un grup al muncitorilor Al Bandary, adunați pe marginea șoselei.

Cazul grupului Al Bandary nu este deloc izolat. Mai multe firme de construcții din Qatar au fost acuzate că nu au plătit salariile angajaților timp de câteva luni. Spre exemplu, acest videoclip prezintă un protest al companiei MCC Mestalla Construction.

Acest videoclip prezintă o grevă a muncitorilor de la JH Construction din luna martie. Aceștia au susținut că nu au plătiți din septembrie 2021.

 

 

Videoclip publicat pe YouTube, pe 17 martie 2022.

Iar, în videoclipul de mai jos, angajații companiei Redco International protestează.

 

 

Qadri ne-a precizat că nu este ceva neobișnuit ca muncitorii să nu-și primească salariile:

„Greva angajaților de la Al Bandary a intrat în atenția presei, deoarece aceștia au protestat în centrul capitalei Doha pe 14 august. Dar protestele nu se organizează de obicei în centrul orașului, ci în zona industrială. Iar aceasta este o preocupare majoră. În timpul pandemiei Covid-19 din 2020, am observat că mulți muncitori nu și-au primit salariile timp de câteva luni. Iar aceasta era deja o problemă înainte de 2020. Este greu de știut câte companii nu au plătit salariile și câți angajați nu sunt plătiți. Iar guvernul din Qatar nu ne oferă astfel de informații. Statul a promis că se va asigura că angajații sunt plătiți pentru munca prestată”.

În octombrie 2018, Qatarul a înființat Fondul de asigurare și sprijin pentru muncitori pentru a plăti lucrătorii care nu și-au primit salariile din partea angajaților într-un interval de timp de redus.

Marco Minocri, ofițerul de comunicare al Organizației Internaționale a Muncii pentru Qatar, a precizat că regretă ritmul lent al procedurilor de remunerare:

„De la înființarea sa în 2018 până în 2022, fondul a despăgubit peste 37.000 de muncitori din diferite sectoare ale economiei, în valoare de peste 160 de milioane de dolari. Unii dintre aceștia s-au întors acasă între timp, alții și-au găsit alte locuri de muncă. Dar procedurile nu funcționează încă eficient, de aceea sunt mulți muncitori care așteaptă în continuare să-și primească banii. Întârzierile sunt determinate parțial și de virusul Covid-19, deoarece, în perioada pandemiei, s-a înregistrat o creștere a plângerilor, iar instanțele de muncă nu s-au putut întruni pentru a le analiza. Deci nu funcționează la viteza dorită, sunt multe întârzieri. Reprezintă o problemă, deoarece mulți muncitori migranți, în special cei cu salarii mici, își trimit aproximativ 80-90% din banii câștigați înapoi acasă. Așa că atunci când plata salariilor nu se realizează la timp, există un impact foarte puternic asupra familiilor lor”.

Motivul salariilor neplătite rămâne neclar, a continuat Minocri:

În unele cazuri, o companie dă faliment și nu-și plătește angajații. În sectorul construcțiilor, există mulți subcontractanți [în țările din Golf]. Atunci când aceste companii nu primesc banii de la contractantul principat, nu își pot plăti angajații.

Mustafa Qadri de la ONG-ul Equidem este îngrijorat de faptul că muncitorilor le sunt încălcate în continuare drepturile sindicale:

Există o îngrijorare reală că acești muncitori sunt pedepsiți, reținuți și expulzați în țările lor. Deci avem o țară în care muncitorii sunt pedepsiți pentru simplul fapt că se reunesc pentru a-și cere drepturile.

Qatarul ar trebui să pedepsească companiile, care fac asta. Și ar trebui să existe mult mai multă transparență.

Qatar a semnat și ratificat documente cheie privind drepturile omului și ale muncii, inclusiv Convenția privind munca forțată și Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice. Prin urmare, are obligații juridice internaționale stricte de a combate aceste practici.

În mod ironic, mulții dintre fotbaliștii care vor participa la Campionatul Mondial sunt membrii de sindicat. Dar muncitorii care fac posibilă organizarea acestui Campionat Mondial nu sunt [Nota editorului: sindicatele nu sunt autorizate în Qatar]. Nu știu o reprezentare mai izbitoare a inegalității și discriminării.

Nu există cifre precise cu privire la numărul de muncitori străini din Qatar, și nici despre expulzări. Sunt peste două milioane de muncitori străini în emirat, reprezentând aproximativ 95% din forța totală de muncă. Iar aproximativ un milion de muncitori lucrează în sectorul construcțiilor.

Foarte multe ONG-uri au denunțat în mod regulat condițiile de muncă periculoase, inclusiv căldura puternică și accidentele, în special pe șantierele de la clădirile stadioanelor care găzduiesc Campionatul Mondial din 2022. În februarie 2021, ziarul The Guardian a raportat că 6.500 de muncitori migranți au murit pe șantierele stadioanelor începând cu 2010, din cauza condițiilor de muncă extreme.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24