Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Monument istoric de 150 de ani din Galați, salvat cu bani europeni

viala_libera_galati.jpg

Sursa imaginii: 
Anca Melinte (Viața liberă, Galați)

La aniversarea unui veac și jumătate de istorie, o frumoasă clădire din centrul Galațiului, aflată în stare avansată de degradare, a fost salvată cu bani europeni, aproape 11 milioane de lei. Lucrările de restaurare au fost finalizate recent, iar imobilul va găzdui Casa Artelor, un spațiu cultural cu săli de expoziție, spații de creație, dar și cursuri de balet și muzică pentru copii, spune la RFI, Anca Melinte, redactor la Viața liberă, din Galați. 

Inclusă pe Lista Monumentelor Istorice, clădirea de pe strada Domnească nr. 58 face parte din "Ansamblul urban strada Domnească", zonă istorică protejată, și este încadrată de două imobile de patrimoniu: Palatul Administrativ - monument istoric de importanță națională - opera lui Ion Mincu, părintele arhitecturii românești și Casa "Damian Drăgănescu" - monument istoric de importanță locală. 


Sursa imaginii: 
Anca Melinte (Viața liberă, Galați)

De-a lungul timpului, clădirea a găzduit Pârcălăbia, Casa Pionierilor și apoi Uniunea Județeană a Sindicatelor Libere. Ultimul proprietar înainte de naționalizare a fost Evstratie Ivan Geshov, fiului prim-ministrului Bulgariei din perioada primului Război Balcanic, povestește Anca Melinte, jurnalista care a documentat subiectul. 

Deși are o istorie impresionantă, clădirea se afla într-un stadiu avansat de degradare în octombrie 2016, când Primăria Galați a început demersurile pentru accesarea fondurilor europene cu care să fie salvată. A fost nevoie de doi ani pentru a găsi un constructor, de lucrări suplimentare și un contract majorat și prelungit.


Sursa imaginii: 
Anca Melinte (Viața liberă, Galați)

Lucrările, începute în 2021, s-au încheiat în luna iulie 2022. Imobilul și-a recăpătat strălucirea de altădată și elementele decorative distruse, între care urnele decorative și stema regală. În interior, sunt 22 de încăperi ce includ săli și spații pentru birouri, un pavilion multifuncțional, trei grupuri sanitare și spații tehnice, mai spune Anca Melinte, redactor la Viața liberă, Galați.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

Articol în cadrul campaniei „Bani Europeni”, un proiect Freedom House România, în parteneriat cu RFI România și finanțat de Comisia Europeană.