Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vor primi elvețienii 3.000 de franci amendă dacă își încălzesc locuințele la mai mult de 19 grade celsius? Nu!

fake_news.png

știri false despre energie
Elena Calistru, Funky Citizens: Entitatea care beneficiază din genul acesta de dezbinări este Rusia
Sursa imaginii: 
Blick

Primesc elvețienii 200 de franci recompensă din partea Departamentului pentru Mediu, Transport, Energie și Comunicații dacă își toarnă vecinii la care este mai cald de 19 grade? Nu! Ziarul swissinfo a demontat această știre falsă apărută în tabloidul elvețian Blick. Guvernul elvețian are în consultare publică, NU aprobat, un proiect pentru limitarea consumului, dar amenzi sunt prevăzute doar în situații exepționale, iar partea cu recompensa pentru vecini pur si simplu nu există.

Tot mai multe știri false apar privind măsuri ridicole sau înfricosătoare pentru a diminua consumul. Cine câștigă de pe urma lor?

„Entitatea care beneficiază din genul acesta de dezbinări și genul acesta de neîncredere în politica Uniunii Europene sau în valorile Uniunii Europene, este în mod evident Rusia. (...) Este foarte interesant să vedem cu aceleași zone sunt cele care distribuiau dezinformări despre Covid sau despre vaccinare, după aceea au preluat subiectul Ucraina/conflict cu Rusia, apoi a preluat toată partea de schimbări climatice și tot ce s-a întâmplat cu fenomenele meteo extreme. Acum, aceeași zonă (aceleași conturi de pe rețelele sociale, n.r.) vorbește despre energie,” spune Elena Calistru de la asociația Funky Citizens care organizează ateliere de demontare a știrilor false.