Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Modul de calcul al despăgubirilor acordate victimelor accidentelor rutiere, stabilit de MS, "un punctaj inventat exclusiv pentru mutilarea dreptului la despăgubire" (interviu)

accident_de_masina.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministerul Sănătății a stabilit, printr-un ordin publicat pe 7 septembrie, modul în care se calculează punctajul traumatologic în cazul vătămării unei persoane într-un accident rutier, barem care se folosește pentru stabilirea despăgubirii. Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație critică acest punctaj, despre care spune că "reprezintă o pretinsă evaluare a leziunilor traumatice suferite de victimă". "Un punctaj inventat exclusiv pentru mutilarea dreptului la despăgubire a victimelor accidentate grav în evenimente rutiere, un barem care facilitează asiguratorilor plata unor sume ridicole pentru despăgubire", potrivit lui Cătălin Codescu, președintele asociației.

"Mai exact, tabelul traumatic validat prin acest act normativ are la baza un criteriu penal de evaluare a leziunilor traumatice (zilele de îngrijiri medicale), criteriu străin de nevoile dreptului pentru a cunoaște modul în care viața victimei a fost afectată de accident.

Cât privește valoarea științifică a acestui demers, arătăm că prejudiciul suferit de victimă, ce poate avea impact pe o perioadă determinată sau permanent, este reprezentat de deficitul funcțional instalat în viața victimei, cu alte cuvinte de limitarea sau afectarea abilităților/funcției fizice, cu impact și asupra integrității psihice, ce atinge aspecte care privesc viața familială, profesională și socială a acesteia (de exemplu: prejudiciul de agrement, menajer, sexual, dureri fizice și psihice, prejudiciul estetic, etc.).

Întorcându-ne la punctajul traumatic inventat exclusiv pentru mutilarea dreptului la despăgubire a victimelor accidentate grav în evenimente rutiere, arătăm că acesta nu are niciun element comun cu ceea ce am subliniat mai sus, ci transformă perioada de vindecare a țesutului afectat în traumă (Ex: 7 zile pentru piele, „x” zile pentru țesut osos, etc.) în puncte traumatice, cărora le atribuie o valoare în bani. 

Acest punctaj traumatic care, iată, este validat printr-un act normativ, va fi utilizat de asiguratori, mai ales în situațiile complexe de politraumă, unde punctajul îi ajută foarte mult, pentru că despăgubirile din punctaj vor fi semnificativ reduse față de ceea ce va trebui să primească victima în instanță. Și aici aș recomanda, sincer, tutoror victimelor și mai ales celor grav vătămate, unde există o politraumă și un impact semnificativ în viața victimei și prejudiciu permanent, să nu intre în plasa asiguratorilor și să accepte o astfel de evaluare pentru stabilirea punctajului traumatic. Victima trebuie să meargă în instanță, să-și valorifice dreptul, după regulile de drept civil și nu după alte reguli inventate de anumiți indivizi, pentru a influența actul de justiție", explică la RFI, președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație, Cătălin Codescu.

"Pentru a înțelege și mai bine bătaia de joc la adresa victimelor accidentelor de circulație, din spatele acestui pretins document științific, arătăm că cea mai gravă afecțiune este evaluată la 200 de puncte traumatice, echivalentul a cca. 180.000 euro, dacă ne raportăm la salariul minim brut actual. Aici intră, de exemplu traumatismele vertebro-medulare care conduc la paralizie. Ne întrebăm acum dacă suma de 180.000 euro poate acoperi nevoile de viață, limitările și durerile încercate de victimă. Sub nicio formă!", mai spune Cătălin Codescu. 

Potrivit acestuia, Parchetul General ar trebui să se autosesizeze din oficiu, "să încerce să lămurească atât modul în care a apărut acest barem, cât și modul în care a fost posibil să apară într-un act normativ un astfel de document neștiințific, punând în balanță consecințele deosebit de grave în raport cu drepturile fundamentale și cu activitatea de înfăptuire a justiție în România, crearea unor avantaje nelegale pentru asiguratori, în detrimentul victimelor accidentelor de circulație."

ASCULT¨AICI INTERVIUL INTEGRAL:

Potrivit legislației, în cazul accidentelor rutiere cu victime, stabilirea despăgubirii pentru acestea se face atât pe cale amiabilă, cât și pe cale judecătorească.