
Social
Cât trebuie să scoată un student din buzunar pentru a plăti chiria în noul an universitar
Cat de mari sunt chiriile in marile orașe. Sursă date: Imobiliare.ro

Revenirea lor în băncile facultăților înseamnă și prețuri mai mari pentru chirii. Prețurile au început să crească încă din vară. La finalul lunii august, chiriile medii solicitate pentru apartamentele cu una, două și trei camere (construite până în anul 2000) au consemnat, în general, majorări de până în 10% față de aceeași lună a anului trecut, arată datele portalului imobiliare.ro, aferente lunii august 2022.
Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri, depășind Capitala la prețurile pentru apartamentele cu una și două camere.

În București, pentru o garsonieră, un student a trebuit să scoată din buzunar în medie 283 de euro pe lună, dacă își închiria apartamentul în luna august. În schimb, în Cluj, suma medie necesară pentru închirierea unei garsoniere s-a majorat semnificativ în ultimul an, situându-se la circa 300 de euro pe lună, față de 250 de euro pe lună în august 2021. În continuare, în aceste orașe chiria este mai mică față de perioada de dinainte de pandemie.
La Iași și la Brașov, în schimb, o garsonieră se închiriază cu 250 de euro pe lună, exact suma cu care se închiria și înainte de pandemia de Covid.
În ceea ce privește închirierea unui apartament cu două camere în Cluj-Napoca, prețul mediu a ajuns la 450 de euro pe lună. În schimb, în București este în medie 400 de euro, iar la Iași, 350 de euro pe lună.
Specialiștii în domeniul imobiliar atrag atenția că prețurile locuințelor de închiriat, cu mici excepții, sunt sub nivelul din 2019. Însă, atrag ei atenția, din cauza impactului inflației și a creșterii generale de costuri, dar mai ales pe fondul unei cereri ridicate, în toamnă, prețurile vor continua să crească și le vor depăși pe cele de dinainte de pandemie.