Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


200.000 de elevi navetiști, în pericol de a nu mai putea ajunge la școală

elevi_-_in_banci.jpg

200.000 de elevi sunt în pericol de a nu mai putea ajunge la școală
Sursa imaginii: 
Arhiva RFI

200.000 de elevi sunt în pericol de a nu mai putea ajunge la școală. Semnalul de alarmă este tras de Consiliul Național al Elevilor care critică dur modul în care Guvernul înțelege să rezolve problema elevilor care au nevoie de transport zilnic pentru a ajunge la școală. La RFI, președinte Consiliul Național al Elevilor, Robert Avram, atrage atenția că banii alocați de Executiv pentru acești elevi sunt insuficienți. Proiectul de ordonanță de urgență trebuie modificat urgent, avertizează reprezentantul elevilor în interviul acordat RFI.

Robert Avram: În România avem câteva sute de mii de elevi navetiști și de liceu și de gimnaziu și uneori chiar de ciclu primar. Dacă ne uităm la numărul de beneficiari de bursă socială care includea în criterii și acel criteriu referitor la elevii navetiști, vom observa că numărul de beneficiari a crescut în anul acesta cu până la 400.000. Sunt 400.000 de beneficiari de bursă socială și o bună parte dintre aceștia sunt elevi navetiști. Chiar Ministerul anunțase la un moment dat. Am vorbit de undeva la 200.000 de elevi navetiști. De cele mai multe ori elevii ajung să suporte singuri cheltuielile care țin de transport, din buzunarul propriu sau din buzunarul părinților, deși legea le spune că transportul este gratuit. Asta pentru că avem acum un mecanism de funcționare aprobat prin OUG 50 din 2021. E un mecanism nefuncțional, care a impus niște tarife maximale neconforme cu realitatea. Vorbim despre o sumă de maximum 30 de lei pentru 3 km și ulterior, până la 50 km 3 lei. Sunt niște tarife pe care operatorii nu le respectă din pricina faptului că nu își pot acoperi nici măcar costurile operaționale dacă ar respecta aceste tarife. Ca atare, școala decontează elevilor undeva la 20% - 30% din prețul real al abonamentului. Am prezentat la Minister un abonament pentru care un elev plătește pentru 6 km peste 200 de lei pe lună. Ministerul a ieșit zilele trecute cu o propunere de ordonanță de urgență care impunea un nou mecanism de decontare. Anume, 50 de lei pentru primii 3 km și ulterior, pentru fiecare km în plus să se adauge câte 5 lei, ca în cazul în care nu se atinge suma reală a abonamentului această sumă de 50 de lei plus 5 ori câți km mai sunt să fie majorată cu maximul 50%.

Reporter: Funcționează în regulă lucrurile așa?

RA: Nici vorbă pentru că nici măcar așa nu am ajunge la costurile reale ale abonamentelor. Chiar avem colegi care ne-au transmis că abonamentele lor în cazul în care ar fi decontate conform noului mecanism ar fi decontate numai parțial. Vorbim despre elevi care ar trebui să mai pună din buzunarele proprii 100, chiar aproape 200 de lei. Nu asta este soluția.

Rep: Până acum ce răspuns ați primit de la Minister?

RA: Soluția există deja. O știm și noi. O știe și Ministerul Educației. A fost integrată chiar de ei în proiectul legii învățământului preuniversitar. Anume, introducerea în bugetul de stat, că și capitol separat, a unor sume alocate exclusiv transportului elevilor, care să fie livrate către consiliile județene. Operatorii de transport, deși sunt operatori privați, practică un serviciu public atunci când execută transport în județul respectiv. Primesc delegarea gestionării serviciului public de la consiliul județean. Practic, consiliul județean ar fi cel care trebuie să plătească subvenția. Noi asta ne dorim. Să trecem de la decont la subvenție. Exact cum se întâmplă la tren la CFR călători și la toate companiile feroviare din România. Elevul merge la casa de bilete cu carnetul de elev vizat și în schimb, în momentul în care este verificat, primește un bilet gratuit. Acesta este salvat într-o bază de date, este înregistrat, iar suma aferentă călătoriei lui este suportată de la bugetul de stat. Exact așa ar trebui să se întâmple și cu transportatorii.

Rep: Ministerul este de acord? Care este problema?

RA: Ministerul Educației este de acord, ținând cont că a implementat inclusiv în proiectul de lege propunerea. Problema nu este la Ministerul Educației, ci este la comunicarea din Guvern. Vedem că problema aceasta nu este ceva ce poate rezolva doar Ministerul Educației. Aici sunt implicate trei ministere de resort. Ministerul Finanțelor care trebuie să aloce banii respectivi. Ministerul Transporturilor care trebuie să monitorizeze ceea ce fac operatorii de transport, să se asigure că se încadrează în niște tarife maximale prin verificări de la inspectoratul de stat pentru controlul traficului rutier. Altminteri am ajunge să subvenționăm oricât de mult ar cere un operator fără ca măcar să ne intereseze de ce. Și Ministerul Educației care trebuie să creeze cadrul normativ pentru decontare. Dar aceste trei ministere trebuie să lucreze împreună.

Rep: Le puteți aduce la masa discuțiilor? V-ați gândit la asta?

RA: Dacă nu lucrează împreună nu putem ajunge la nicio concluzie. Noi o să cerem în cursul acestor zile o întâlnire cu prim ministrul României alături de cei trei miniștri, al finanțelor, al educației și al transporturilor, în așa fel încât să vedem dacă există asumare la nivel guvernamental. Din moment ce a fost prezentat în proiectul de lege care a trecut prin Guvern nu vedem de ce ar trebui să ne mai învârtim în jurul cozii și să aducem un alt mecanism, care oricum nu ar funcționa, cel puțin nu cu alocările pe care le propune Ministerul. În cazul în care se va merge în continuare pe acest mecanism de calcul, cu 50 de lei pentru primii 3 km și ulterior cu adăugarea a câte 5 lei pentru fiecare km, noi vom propune posibilitatea de majorare nu cu 50%, ci cu 100%, dublarea în cazul în care respectiva sumă nu este suficientă pentru abonamente.

Ascultă:

 
Președintele Consiliul Național al Elevilor, Robert Avram, despre decontarea transportului pentru elevi