Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elevă olimpică, lăsată fără bursă socială de Ministerul Educației

iona_bursa_bun.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Asociatia Elevilor din Constanta

O elevă a cerut Avocatului Poporului să solicite în instanță anularea ordinului de ministru care a tăiat bursele elevilor din mediul rural.  Ioana are 17 ani, este elevă la Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Constanța  și locuiește în comuna Agigea, unde nu există niciun liceu.

Ioana cheltuie lunar aproximativ 360 de lei pentru a face naveta. O parte din sumă era acoperită de bursa socială pentru elevii navetiști, în valoare de 200 de lei, bursă care a fost sistată din acest an școlar, după cum a anunțat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu. Ioana face handbal de performanță și este olimpică la istorie, participând anul acesta la olimpiada națională. Cazul ei nu este singular.

"Bursa avea valoarea de 200 de lei pe lună și o primeam pentru că am domiciliul într-o localitate din afara Constanței în care nu exista liceu sau unitate de învățământ cu specialitatea dorită. În cazul meu, nu există liceu. Din acest an școlar, nu mai beneficiez de această bursă socială. Am colegi și prieteni în aceeași situație. Unii dintre ei plătesc chiar și 1.000 de lei, lunar, pe transport", spune Ioana.

Vineri, 16 septembrie, Ioana o trimis o solicitare către Avocatul Poporului de a iniția o acțiune în instanță împotriva ordinului care i-a tăiat bursa. "Încă nu am primit răspuns, însă eu sper ca Avocatul Poporului să se sesizeze, întrucât instituția s-a sesizat deja împotriva acestui ordin de ministru. Eu cred că răspunsul va fi pozitiv", ne-a spus Ioana.

Asociația Elevilor din Constanța îndeamnă elevii care nu mai primesc bursă socială pentru mediul rural să se adrese Avocatului Poporului, pentru a cere în instanță anularea ordinului prin care a fost eliminată acea bursă. "Dacă și tu ți-ai pierdut bursa și vrei să urmezi exemplul Ioanei, completează următoarea cerere și trimite-o către [email protected]", se specifică pe pagina de facebook a asociației.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: