Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Harcea Pacea colorează Iașul. Bridge Delivery Iași 2022

harcea_pacea.jpg

Harcea Pacea
Sursa imaginii: 
Harcea Pacea

Posomorâtul pasaj Octav Băncilă din Iași va deveni Galerie de Artă Urbană și va cuprinde între 10 – 20 de picturi murale de sute de metri pătrați cu participarea a zeci de artiști din municipiul Iași și din țară. Între 23 și 25 septembrie va avea loc un tur ghidat pe traseul artei urbane din Iași. 

Vor fi și concerte, spectacole de jonglerii și demonstrații de dans. Street Delivery este un demers de revitalizare urbană prin artă care își propune redarea spațiilor publice către oameni. Lucrările de la pasajul Octav Băncilă sunt coordonate de artistul stradal Harcea Pacea. Îi place anonimatul, este fondator al organizației non-guvernamentale „Artipic Association" care a inițiat proiectul RegeneaArte Urbană. Pasionat de desen, a absolvit Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice din Iași și a demisionat din jobul de birou pentru a înfrumuseța Iașul și nu numai. Pictează cu gluga trasă și i s-a spus și Banksy de România.

Câtă nevoie are Iașul de regenerare urbană? I-am adresat această întrebare artistului stradal Harcea Pacea?

Nevoie este din, din păcate. Multe spații publice, spații accesibile publicului lasă de dorit ca nivel de amenajare. Și situația parcului Octav Băncilă și pereții zidului pe care îl pictăm este la fel. Terenul nu aparține primăriei, este o proprietate privată. E o situație legislativă mai complicată.

Cum ai descrie pasajul Octav Băncilă, proiectul la care lucrați în acest moment?

Gri și cu tot felul de înscrisuri. Inclusiv mesaje obscene. Desene de graffiti și să zicem unele mai reușite, unele mai puțin reușite.

Cum va arăta după încheierea proiectului pasajul Băncilă?

Cu siguranță va fi mult mai vesel și mai colorat și mai prietenos. Lucrările care urmează să fie sau care sunt în curs de pictare sunt inspirate din viața, opera sau valorile pe care pictorul Octav Băncilă le promova în opera ta. Deja avem primele picturi care sunt finalizate. Totul merge bine. Din păcate, nu vom reuși să pictăm întreaga suprafață a zidului. Au mai rămas trei piloni de susținere, pentru care nu dispunem de fonduri. Dar e bine că avem un acord din partea autorităților să putem interveni pe acești piloni în viitor. În eventualitatea în care o să găsim sprijin financiar.

De cât timp ați început să colorați Iașul?

E a 3-a Ediție. Din 2020 am început câte o ediție pe an. La fiecare ediție încercăm să vizăm o altă parte a orașului care are nevoie urgent de culoare. Mergem în principal în periferii, deoarece considerăm că în centru deja se investesc bani. Mai important ar fi ca să încercăm să ridicăm nivelul în cartierele periferice și mărginașe ale orașului, unde acolo locuiește și își desfășoară activitatea majoritatea locuitorilor.

Ce ați făcut la primele două ediții?

La prima ediție s-a pictat o școală, școala gimnazială Elena Cuza. Patru pereți diferiți. Fiecare perete cu artistul lui Plus încă două centrale electrice care erau în preajma școlii dar mai vizibile dinspre bulevardele care traversau zona . La a doua ediție, cea de anul trecut am pictat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Iași, cel mai mare perete de până acum realizat în Iași. 400 -450 m². Pe lucrare apare portretul lui Virgil Săhleanu, liderul sindical de la Tepro ucis în septembrie 2000. Cumva am vrut să-i păstrăm memoria vie.

Ați contabilizat reacțiile oamenilor când trec pe lângă blocurile pictate?

Aproape unanim pozitive.

Un proiect independent. Cât de ușor, cât de greu vă este?

Implică foarte multă muncă, sincer. Sunt o grămadă de chestiuni și birocratice și logistice care trebuie rezolvate. Mai sunt și problemele tăierilor dr fonduri sau a neonorării anumitor obligații din partea partenerilor și asta legat de un anumit sprijin logistic. Tot timpul intervine câte ceva. O parte legislativă dedicată acestui tip de artă nu există. Intră tot sub incidența legii construcțiilor. Și o pictură de artă murală e considerată lucrare de construcție și teoretic ar fi nevoie și de autorizație de construire în unele cazuri.

De ce face asta cunoscutul artist stradal Harcea Pacea?

Cum sunt priviți artiștii stradali? Sunt oameni și instituții care respectă această meserie .Sunt unii oameni care ne consideră delicvenți sau spun: Voi sunteți ăia care mâzgăliți pereții. Ei bine, dacă acum zece ani erau puțini care să poată trăi doar din asta, acum, inclusiv instituțiile și firmele încep să vadă beneficiile acestui tip de artă și să contracteze artiști pentru diferite proiecte.

Va continua Harcea Parcea, prin proiectul de regenerare urbană să schimbe fața Iașului?

M-am născut aici și am trăit aici majoritatea vieții mele . E un un loc cu pereți gri. Sunt foarte mulți în continuare. Și aș vrea cumva să mă asigur că s-ar întâmpla și pe scena asta a artei murale ceva, că s-ar dezvolta. Să mă asigur că se creează oportunități pentru noile generații de artiști care vin din urmă. Oportunități pe care mi le-aș fi dorit și eu când eram de vârsta lor.

RegenerARTE Urbană este brand-ul umbrelă pentru inițiativele de regenerare urbană din municipiul Iași ale Asociației Artipic. Coordonatorul proiectului este cunoscutul artist stradal HarceaPacea.

Cum se prezintă Harcea Pacea?

Street artist ieșean activ de 15 ani, arhitect, ilustrator și activist. Lucrările mele sunt variate, de la intervenții subtile în țesutul urban, la murale de mari dimensiuni sau instalații. Îmi place să interacționez pe cât posibil particularitățile peisajului urban, prin intervenții ingenioase și specifice contextului. Folosesc un spectru larg de tehnicii și medii (de la picturi cu trafaletul, vopsea spray, colaje, stencil, paste-ups, markere și cretă). Prin acestea încerc să contest modalitatea în care omul de rând se raportează la ce îl înconjoară și să-l sensibilizez cu privire la chestiuni neglijate sau probleme sociale. 


Harcea Pacea colorează Iașul. Bridge Delivery Iași
Sursa imaginii: 
Harcea Pacea